Хранене по лунен календар – четвъртък – 5 декември 2024
В 5 лунен ден не е добре да се гладува, но и да се преяжда не бива. Факт е, че в началото на растящата фаза на Луната хората се нуждаят от сила и енергия за големи постижения!
В 5 лунен ден е уязвим хранопровода. По-голямо внимание трябва да се обърне на дъвченето и първичната обработка на храната. По време на дъвчене енергията на храната преминава в нас. Грубата и застояла храна затлачва енергийните канали. Ако подберете продуктите си правилно, ще се запасите с енергия за дълго време, тъй като това е единственият лунен ден, в който храната изгаря без остатък и напълно се усвоява, преобразувайки се в тъканите. Полезни са чайове и отвари от билки и мед.
Основната задача на този лунен ден е да установите от какви храни се нуждае тялото ви, като следвате вашето чувство за вкус и да използвате тази интуитивна информация в избора си. Енергията на този ден е насочена към алхимията на храната, която ядем. Това е период на специална трансформация вътре в храносмилателната ни система, ето защо е по-добре да се насочи вниманието навътре и да определи най-добрите продукти за приемане в този момент. Този ден се явява като тест - ако почувствате отвращение към някой продукт, значи той е вреден за вас и не трябва да се употребява.
Лунният календар съветва да се избягват месни ястия в този ден. Допустима е риба. Може да използвате млечни продукти (мляко, сирене и извара), плодове, зеленчуци, мед.
Нежелателно е да се употребяват семена, орехи, ядки. Въздържайте се от алкохолни напитки като ракия, водка, коняк, уиски, дори шампанско. Но чаша хубаво червено вино може.
РИЗОТО С ДИВИ ГЪБИ
Продукти: 1/2чаша сушени диви гъби, ½ глава лук, 2 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 чаша кафяв ориз, 2 чаши зеленчуков бульон, 1 ч.л. морска сол, 1 чаша зелен фасул.
Приготвяне: Накиснете сушените гъби в 1 чаша вода за 15 минути и след като ги извадите ги оставете да се отцедят, като запазите течността. Запържете леко ситно нарязаните лук и чесън в зехтина, добавете гъбите и ориза.
Сипете зеленчуковия бульон и водата, в която са киснали гъбите, поръсете със солта. Намалете огъня и оставете да къкри, докато водата се поеме от ориза. Сложете зеления фасул и разбъркайте.
Сипете ризотото в купички и гарнирайте със задушен на пара спанак и печени пиньоли.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 06:27 до 07:41ч; от 12:17 до 13:03ч; от 18:07 до 19:21ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-chet-j53/