Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – неделя – 31 декември 2023

Хороскоп

Хранене по лунен календар – неделя – 31 декември 2023

Хранене по лунен календар – неделя – 31 декември 2023 - Tribune.bg
Снимка:

Традиционната новогодишна трапеза трябва да бъде пищна и богата.

МЕШАНА СКАРА ПО ПРЕСЛАВСКИ

Продукти: 5 броя свински пържоли, 200 г домашна наденица, 250 г месо за шишчета, 150 г гъби, ½ лимон, 1 глава кромид лук, чубрица, черен пипер, лютиви пиперки (по желание), сол на вкус.

Приготвяне: Полуопечените пържоли и шишчета, наденицата и лютивите пиперки се слагат в гювеч, покриват се с нарязаните на дребно гъби и лук, поръсват се със счукания черен пипер и ситно стритата чубрица, заливат се с 2 и 1/2 чаени чаши вода, посоляват се и се задушават във фурната или върху печката, като се похлупват с капак. Поднасят се топли, като се поръсват със сока от лимона.

 

СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ ПО ТЪРНОВСКИ

Продукти: 5 броя свински пържоли, 2 броя пиперки, 500 г гъби печурки, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 винена чаша бяло вино, 1-2 дафинови листа, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Пържолите се начукват с дървено чукче, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Изпържват се в мазнината и се изваждат. (Може и да се изпекат по желание)

В същата мазнина се задушават гъбите и пиперките, нарязани на ситно. След омекването им се прибавя и се запържва малко брашно.

Сместа се залива с виното и се вари 15 минути, като накрая се прибавя дафиновият лист. С така приготвения сос се заливат пържолите. Поднасят се с подходяща гарнитура.

 

ПЛАМТЯЩИ ЯБЪЛКИ

Продукти: 8 ябълки, 5-6 с.л захар, 1 ванилия, 3-4 с.л. коняк, ½ ч.л. спирт, 1 дюля, вишни от сладко.     

Приготвяне: Обелете и издълбайте ябълките. Веднага ги оваляйте в захар, за да не почернеят. Нарежете дюлята на парченца и сварете заедно с обелките и семената от ябълките, 2 чаши вода, останалата захар и ванилията.

Наредете ябълките в огнеупорен съд, залейте със сиропа и изпечете. Щом извадите от фурната, сложете във всяка ябълка по една вишна. Поднесете ги на масата още топли, залейте със смес от коняка и спирта и запалете. Като изстинат, сервирайте в чинийки.

Може да се гарнират с разбита сметана или лек крем.

 

Зa дa виждaтe пъpви aĸтyaлнитe ни xopocĸoпи и дa cи гoвopим зa вcичĸo, ĸoeтo ви вълнyвa oт вceлeнaтa нa звeздитe и Зoдиaĸa, пocлeдвaйтe cпeциaлнaтa гpyпa нa Тrіbunе.bg във Фeйcбyĸ.

Намерете ни ТУК: ХОРОСКОПИ

Или последвайте QR кода:

  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети