Хранене по лунен календар –неделя – 27 март 2022
В 25 –я лунен ден всяка груба храна трябва да се избягва. Нашите органи трудно ще се справят с преработване и усвояване на продуктите, тъй като работят на режим саморегулиране и самопречистване. Затова е благоприятно гладуването. Това ще премахне токсините от тялото, ще укрепи храносмилателната система.
Може да посветите деня на растителна храна - салати, плодове, зърнени и бобови култури, ядки и сушени плодове. Добре е да се ядат само плодове и зеленчуци, но по-безопасен вариант е да опитате соковата диета. За начинаещи това ще бъде най-безболезнената опция за разтоварване. Трябва само да се помни, че не се препоръчва да се смесват зеленчукови и плодови сокове в един прием.
Ако диетите и гладуването не са за вас, тогава просто се опитайте да ядете здравословна растителна храна, с изключение на месо, мазни и пържени храни и печени продукти. Днес е нежелателно да пиете много течности, да консумирате тежки и груби храни, висококалорични ястия.
Можете да ядете млечни продукти, извара, както и тестени продукти без масло. Ястията, които съчетават извара и тесто, като чийзкейкове или кнедли със сирене, се усвояват добре.
Подходящо е да се прави йогийската прочистваща техника шанк-пракшалана.
ОРИЗ СЪС СПАНАК И МАСЛИНИ
Продукти: 1 ч. ч. ориз, 500-600 г спанак, 1 малка глава лук, 1 кубче зеленчуков бульон, доматено пюре, маслини, черен пипер, олио, сол. (на вкус)
Приготвяне: Нарязват се на ситно лука и почистения спанак. Спанакът сложете в съд с гореща вода да си смени цвета.
Лукът се запържва в 3-4 с. л. олио. Когато се запържи, добавя се оризът и се разбърква 1-2 минути. Долива се разтворения в 3 ч. ч. вода бульон.
Добавя се спанакът и се разбърква, докато оризът стане готов. Овкусете с подправки и покрийте плътно с капак за 15-тина минути.
Любопитно: Спанакът бил предпочитаният зеленчук на Катерина Медичи. Когато напуска родната Флоренция, за да се омъжи за краля на Франция, тя довежда със себе си готвачи и сладкари, които го приготвят по най-различни начини. Броколито също е пренесено от Италия. Друга заслуга е въвеждането на макароните и сладкишите, целувки от белтъци и бадемов крем. Сладкишите бързо се разпространили из френския двор и станали любими на аристокрацията. Най-много пристрастена към тях била Мария-Антоанета.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-nedelya--27-mart-2022/