Хранене по лунен календар – петък – 4 октомври 2024
В 3 лунен ден е уязвима храносмилателната система, коремната кухина, кожата. Възможни са стомашни колики и болки. Започналите заболявания в този ден са опасни, протичат остро и изискват незабавни мерки. Старайте се да ядете често, но по-малко.
Крайно нежелателно е да се прави вътрешно изчистване, тъй като вместо очакваният положителен резултат, може да предизвикате проблеми. Поради факта, че този лунен период е време на активни действия, прилагането на каквито и да било очистителни практики е строго забранено, тъй като за извършването им тялото трябва да е в определено спокойно състояние.
Храненето трябва да е балансирано. Нужно е да се отдаде предпочитание на горещите ястия и люти подправки, които оказват затоплящо действие, особено ако чувствате недостиг на енергия (чили, куркума, джинджифил, черен пипер, бахар, индийско орехче, карамфил, кардамон, чесън, люта чушка, горчица, хрян, асафетида, босилек и др.). Ако пък имате прекалено излишна енергия и напрежение, тогава по-меки подправки – корандър, канела, копър.
Разрешено е месото, но за предпочитане е да е от „бързи“ животни, например агнешко, заешко, но в никакъв случай говеждо, свинско (месо на „бавно“ животно).
С птичето месо в третия лунен ден ситуацията е следната: ако изпитвате нужда от него, яжте, а ако не, по-разумно е да се въздържате.
Желателно е да се пие горещ чай, мляко, затоплени с подправки. От алкохол е добре да се откажете, тъй като днес подсилва негативното влияние на хаотичните астрални енергии.
ЯХНИЯ ОТ АГНЕШКО МЕСО СЪС СИНИ СЛИВИ
Продукти: 750 г агнешко месо, 300 г сушени сини сливи, 125 г (1 пакетче) краве масло, 1 супена лъжица брашно, 4-5 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, черен пипер, захар и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на парченца и се залива с 1 чаена чаша вода, докато се полусвари, след което се слага в сгорещеното масло и се изпържва до зачервяване. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят червеният пипер и сливите, предварително киснати в топла вода. Разбъркват се и се заливат с бульона от месото.
Ястието се подправя на вкус със сол и захар и се оставя да ври на тих огън. Когато е почти готово, се прибавя брашното, размито с охладен сос от ястието. След прибавянето на брашното ястието ври още 10–12 минути. Поднася се топло.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 03:19 до 04:21ч; от 10:21 до 11:19ч; от 17:06 до 18:04ч и от 00:13 до 01:15ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-peta-j83/