Хранене по лунен календар – петък – 6 септември 2024
В 5 лунен ден не е добре да се гладува, но и да се преяжда не бива. Факт е, че в началото на растящата фаза на Луната хората се нуждаят от сила и енергия за големи постижения!
В 5 лунен ден е уязвим хранопровода. По-голямо внимание трябва да се обърне на дъвченето и първичната обработка на храната. По време на дъвчене енергията на храната преминава в нас. Грубата и застояла храна затлачва енергийните канали. Ако подберете продуктите си правилно, ще се запасите с енергия за дълго време, тъй като това е единственият лунен ден, в който храната изгаря без остатък и напълно се усвоява, преобразувайки се в тъканите. Полезни са чайове и отвари от билки и мед.
Основната задача на този лунен ден е да установите от какви храни се нуждае тялото ви, като следвате вашето чувство за вкус и да използвате тази интуитивна информация в избора си. Енергията на този ден е насочена към алхимията на храната, която ядем. Това е период на специална трансформация вътре в храносмилателната ни система, ето защо е по-добре да се насочи вниманието навътре и да определи най-добрите продукти за приемане в този момент. Този ден се явява като тест - ако почувствате отвращение към някой продукт, значи той е вреден за вас и не трябва да се употребява.
Лунният календар съветва да се избягват месни ястия в този ден. Допустима е риба. Може да използвате млечни продукти (мляко, сирене и извара), плодове, зеленчуци, мед.
Нежелателно е да се употребяват семена, орехи, ядки. Въздържайте се от алкохолни напитки като ракия, водка, коняк, уиски, дори шампанско. Но чаша хубаво червено вино може.
ОГРЕТЕН ОТ ТИКВИЧКИ И КАШКАВАЛ
Продукти: 800 г тиквички или 1200г патладжани, 60 г брашно, 120 г кашкавал, 150 г олио, 80 г прясно масло, 3 яйца, 500 г прясно мляко, 150 г червени домати, копър, магданоз, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Тиквичките (патладжаните) се обелват и нарязват на кръгчета или на ивички. Изпържват се в растително масло. Подреждат се в тава и се добавят дребно нарязаните червени домати, копър и магданоз.
Заливат се с бешамелов сос, подправен с жълтъци, поръсват се с настъргания кашкавал и парченце прясно масло и се запичат във фурна.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 03:16 до 04:11ч; от 10:11 до 11:15ч; от 17:42 до 18:47ч и от 23:33 до 00:29ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
Рецептата на нашите баби: Подобрете храносмилането с чай от кимион
Семената на кимиона се използват от древни времена като лек за лошо храносмилане, бронхит и дори колики. Самият чай помага при храносмилателни проблеми, а лечебните свойства на семената от кимион носят допълнителни ползи. Ето една проста рецепта, използвана от нашите баби.
Налейте 350 мл вряща вода в чаша, в която предварително сте сложили една супена лъжица семена от кимион. Покрийте чашата с чинийка и след петнадесет минути прецедете чая. Можете да го подсладите с мед (избягвайте захарта).
Друг начин е да оставите чая да престои една нощ и на сутринта да го прецедите. По този начин (както и при другите билкови чайове) ще се постигне максимално оползотворяване на кимиона, т.е. неговите лечебни свойства.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-peta-p62/