Хранене по лунен календар – петък – 6 декември 2024
Днес честваме Никулден. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
РИБНИК
Продукти: 1 кг шаран (сом, лефтер или друга едра риба), 200 г орехи, 3-4 глави лук, пакетче стафиди, сол, черен пипер, бучка масло.
Приготвяне: Рибата се изчиства и измива, срязва се откъм гърба. Лукът се запържва, като към него се добавят нарязаните на дребно орехови ядки, стафидите и с тази смес се напълва вътрешността на рибата и се зашива или се затваря с клечки за зъби.
Пече се в умерена фурна в намазана с масло тава или се залива с малко вода и олио.
Рибата може да се постави върху сварен ориз и да се опече върху него.
НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН В ТЕСТО
Замесва се тесто от 2 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжичка сол и кубче мая, разтворена в 1 чаена чаша вода, и брашно, колкото поеме. Прави се питка и се оставя да втаса.
Един едър шаран се почиства добре, осолява се, нарязва се на порции и се обезкостява.
В намазана тава се разстила половината от тестото. Върху него се нареждат парчета шаран и се поръсват с 1 чаша счукани орехи, размесени с 5-6 скилидки счукан чесън.
Покрива се с втората кора тесто, намазва се с олио и се пече до розово.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 02:46 до 04:00ч; от 10:00 до 10:45ч; от 15:20 до 16:06ч и от 23:03 до 00:18ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-peta-p87/