Хранене по лунен календар – понеделник – 25 декември 2023
На Коледа и Рождество Христово традиционната храна на празника е печена кокошка, свинско с праз, пастърма със зеле, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина, печен дроб, зелеви сарми с месо, млечница, баница с месо, прясна питка, традиционни сладки с мед.
КАПАМА
Продукти: 600 г свинско месо, 600 г телешко месо, 800 г пилешко месо, 500 г пушени гърди, 500 г кървавица или карначета, 2 и ½ кисело зеле, 2 глави червено цвекло, 200 г ориз, 1 и ½ чаени чаши червено вино, 1 глава чесън, 1 супена лъжица лют червен пипер, чубрица, сол.
Приготвяне: Различните видове месо се обезкостяват и се нарязват на кубчета. Прибавят се обеленото или нарязано на дребно цвекло, нарязаните парченца пушени гърди и кървавицата, оризът, ситно нарязания чесън, червения пипер, чубрицата и солта.
Отделят се десетина големи зелеви листа, а останалото се нарязва на тънки ивички и се добавя към сместа.
Плънката се разпределя върху зелевите листа и се завиват големи сарми. Нареждат се в дълбок съд с дебело дъно и се заливат с виното и около 1 л бульон, приготвен от костите (или гореща вода). Съдът се покрива с капак и се запечатва с тесто.
Ястието се оставя да къкри на много слаб огън 3-4 часа.
СЛАДКИШ С РОМ И КАФЕ
Продукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 2 яйца, 120 г брашно, 2 с.л. какао, 1 равна супена лъжица ситно смляно кафе, 100 г счукани орехови ядки, 1 с.л. ром, канела на вкус.
Приготвяне: Омекналото масло се разбива със захарта. Един по един се прибавят жълтъците, след това какаото, кафето, орехите, ромът, канелата и брашното. Накрая се добавят и белтъците, разбити на твърд сняг.
Тестото се разбърква добре и се изсипва във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. Сладкишът се поднася поръсен с пудра захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-pone-q92/