Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар –понеделник – 28 март 2022

Хороскоп

Хранене по лунен календар –понеделник – 28 март 2022

Хранене по лунен календар –понеделник – 28 март 2022 - Tribune.bg
Снимка:

В 26-ия лунен ден лунните енергии оказват силно въздействие върху нашите органи, ето защо идеалният вариант е да се гладува. Но ако това ви изглежда невъзможно, просто се опитайте да намалите количеството консумирана храна.

Не трябва да се яде месо.  Необходимо е да се изключат всички пържени, солени, мазни храни. Забравете за сладкиши, продукти от брашно, консервирани храни и полуфабрикати днес. Всяка храна може да се превърне в отрова. Богато претъпкана маса не се препоръчва. Днес не бива нито да се пие, нито да се пуши.

Диетата трябва да бъде почти изцяло зеленчуци и плодове, и най-добрият вариант е да ги ядете в сурова, минимално обработена форма.

Нашата храносмилателна система днес се нуждае от много внимателно отношение. Ако не спазвате минималните ограничения, ако не коригирате обичайната си диета според препоръките, рискувате да получите тежки обостряния на хронични заболявания, лечението, на които може да продължи дълго време.

Храна на деня е куркумата – действа противогъбично, понижава холестерола, нормализира дейността на черния дроб и жлъчката, спомага за гъвкавостта на ставите, добър ефект има изобщо върху костите, почиства енергийните канали, има свойството на антибиотик, предпазва от подуване. Съдържа много желязо, калций, йод, фосфор.

 

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БУЛГУР, ОРЕХИ И СТАФИДИ

Продукти: 7 сушени чушки, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 голям морков, 1 ч. ч. булгур, ½ ч. ч. орехи, 2 шепи стафиди, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол, зехтин или олио.

Приготвяне: Почистеният булгур се накисва във вряла вода за 20 минути в съотношение 2:1 (2 части вода към 1 булгур). Чушките се накисват в гореща вода за 20 минути да омекнат. Нарязва се лукът, чесъна и се настъргва моркова.

Задушава се на силен огън лука и чесъна в малко олио и вода и като поомекнат се добавя настъргания морков. Слагат се стафидите, смлените на по-едро орехи, подправките и се бърса непрекъснато. Накрая се добавя и изцедения булгур.

Отцедените чушки се напълват с плънката. Подреждат се в тавичка и се поливат с олио и 1 ч. л подсолена вода. Пече се на 200 градуса за 10-15 минути. Не бива да изгарят отгоре. Сервират се с кисело мляко.

 

Полезно: Булгурът е уникален по отношение на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни. В него има витамините от група В, които отговарят за работата на нервната система, косата и кожата. Съдържа витамин А, необходим за доброто зрение, витамин Е, който предпазва от преждевременно стареене, витамин D - за здрави кости и зъби и др. По съдържание на фосфор, булгурът превъзхожда почти 2 пъти останалите зърнени храни, богат на аминокиселината лизин, която предпазва от вируси и микроби. Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите своя имунитет. В миналото булгурът се е използвал като температуропонижаващ при простудни заболявания. Редовната консумация на булгур помага и при диабет, като подпомага метаболизма.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети