Хранене по лунен календар – събота – 19 август 2023
В 4 лунен ден е добре да бъдете в пълно уединение или в кръга на най-близки хора. Не е подходящ ден за празненства, ходене на ресторанти. В този ден се препоръчва да се ограничат храната и напитките. Старайте се да съблюдавате умереност и още по-добре, ако си организирате разтоварващ ден.
Ако такива строги ограничения не са за вас, тогава поне не преяждайте, избягвайте мазна, пържена храна, бързото хранене (хамбургери и др.), прекомерни количества богата на въглехидрати храна.
През този период Луната оказва силно влияние върху всички процеси, свързани с храносмилането, затова „лошите“ храни могат да повлияят негативно на здравето. Но полезната и лека храна, особено плодове, зеленчуци (задушени или печени), салати, зърнени храни, храни, които съдържат много фибри, ще се отрази благоприятно на организма. Допустимо е да се яде риба.
Ако все пак решите да консумирате месо, то трябва да е сварено и със зеленчуци. Не употребявайте продукт, който не сте яли досега, само тези, които са проверени и приемате добре.
Чайовете със седативни билки - мелиса, лайка, мента, корен от валериан са много полезни през този период. Не се препоръчва да се правят очистителни процедури.
В този ден не се препоръчва да се яде вечер и особено през нощта. Старайте се да се въздържате от обичайното си последно хранене за деня.
ИМАМБАЯЛДЪ
Продукти за 1 порция: 1 голям патладжан, 20 мл олио, 3 г сухар, 3 г доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 20 г керевиз, 20 г моркови, малка глава лук, половин малка чушка, малък червен домат, лимон, магданоз, червен пипер, захар, сол
Приготвяне: Патладжаните се измиват, отрязват им се дръжките и по дължината през един пръст се обелват ленти с ширина, приблизително равна на необелената ивица. На мястото на облените ивици се правят разрези. Патладжаните се оставят във вода със сол, за да се изкиснат и да излезе горчивината им. После се задушават, но не много. Леко се посоляват.
В същата мазнина се задушават лукът, морковите, керевизът, нарязаните чушки, чесън, заедно с доматите и нарязания на ситно магданоз. Тази плънка се посолява и патладжаните се пълнят през разрезите, направени в обелените ивици.
Напълнените патладжани се нареждат в тава, като на всеки патладжан се поставя отгоре кръг от червени домати, поръсен със сухар, щипка захар и магданоз. Пекат се на фурна, залети с малко вода. Сервира се студено ястието с парче лимон.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 06:37 до 07:46ч; от 14:39 до 15:48ч; от 22:06 до 22:57ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-sabo-b42/