Хранене по лунен календар – събота – 6 май 2023
В 16 лунен ден преяждането не е позволено, тъй като всяко излишно тегло се превръща в наднормено тегло. Днес е благоприятен ден за отслабване и диета - всички усилия ще ви се изплатят.
Категорично не се препоръчва да има разхищение с храна. Намалете до минимум количеството протеинови храни (белтъчини), опитайте се да премахнете месото, мазните и пържените храни от диетата си днес. Препоръчително е ястието да се яде веднага след приготвянето.
Днес не трябва да се яде месо, гъби и бобови растения. Най-добре се усвояват зеленчуците, зърнените храни, киселото мляко, леките супи. През тази нощ кръвта се подновява, така че всякакви ястия с добавка на куркума ще бъдат много полезни. Благоприятно е да се яде пълнозърнест хляб, ябълки и круши, череши, мед.
Сега тялото ни се нуждае както от емоционално, така и от енергийно подхранване. Затова се опитайте да приемате повече витамини, храни, богати на диетични фибри и микро-макроелементи. Най-добрият избор в храната за шестнадесетия лунен ден са зеленчуците и плодовете. Можете да ги използвате както сурови, така и като част от различни ястия: зеленчукови яхнии и супи, зеленчукови и плодови салати, компоти и желета, плодови мусове, смутита и сокове. Ако успеете да следвате тези препоръки, ще почувствате огромен прилив на енергия и ще се появи приятна лекота в цялото тяло.
Но все пак днес е Гергьовден и повечето хора приготвят агнешко месо. И за тези, които не искат да пренебрегват традицията, ето една вкусна рецепта.
Агнешко със спанак.
Нарязва се 1 кг агнешко месо на умерено големи порции, слагат се в тенджера, прибавят се 1 и 1/2 кг ситно нарязан и измит спанак, 4–5 лъжици мазнина, 2 връзки ситно нарязан пресен лук, 1 връзка чесън, 1 лъжичка червен пипер, сол на вкус, по една връзка магданоз, копър, ситно нарязани, налива се 1 чаша вода, разбърква се всичко и се вари ястието на умерен огън.
Малко преди да се свали от огъня, прибавя се 1 равна лъжица брашно, размито в студена вода, една връзка нарязан магданоз и малко джоджен. Поднася се с кисело мляко.
Агнешко печено с кисело мляко
Нарязва се на порции 1 кг агнешко месо, посолява се със сол и черен пипер и се слага в тавичка да се пече, като се залива с повече масло. Прибавят се 3–4 лъжици гореща вода. От време на време се набожда месото с вилица и се залива с масло, в което се пържи, като се прибавя и по малко гореща вода. Когато месото се опече напълно, разбиват се 5–6 яйца с 500 г кисело мляко и 1 кафена чашка вода. Залива се месото и се поставя отново в силна фурна да се запече. Поднася се печеното горещо.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-sabo-k66/