Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Хранене по лунен календар – вторник – 6 февруари 2024

Хороскоп

Хранене по лунен календар – вторник – 6 февруари 2024

Хранене по лунен календар – вторник – 6 февруари 2024 - Tribune.bg
Снимка:

В 26-ия лунен ден лунните енергии оказват силно въздействие върху нашите органи, ето защо идеалният вариант е да се гладува. Но ако това ви изглежда невъзможно, просто се опитайте да намалите количеството консумирана храна. 

Не трябва да се консумира месо.  Всяка храна може да се превърне в отрова. Необходимо е да се изключат много солени, мазни и пържени храни. Забравете за сладкиши, продукти от брашно, консервирани храни и полуфабрикати днес. Не се препоръчва нито да пиете, нито да пушите. 

Вашата храна трябва да бъде почти изцяло зеленчуци и плодове, и най-добрият вариант е да ги ядете в сурова, минимално обработена форма.

Нашата храносмилателна система днес се нуждае от много внимателно отношение. Ако не спазвате минималните ограничения, ако не коригирате обичайната си диета според препоръките, рискувате да получите тежки обостряния на хронични заболявания, лечението, на които може да продължи дълго време.

Храна на деня е куркумата – действа противогъбично, понижава холестерола, нормализира дейността на черния дроб и жлъчката, спомага за гъвкавостта на ставите, добър ефект има изобщо върху костите, почиства енергийните канали, има свойството на антибиотик, предпазва от подуване. Съдържа много желязо, калций, йод, фосфор.

ДОМАТЕНО РИЗОТО

Продукти: 320 г ориз Карнароли или Арборио, 400 г датерини или чери домати, 40 г лук, 2 супени лъжици екстра върджин зехтин, ½ чаша сухо бяло вино, ½ чаена лъжичка захар, 1 л зеленчуков бульон, 20 г масло, 40 г настърган пармезано реджано, сол на вкус, листа босилек.

Приготвяне: Първо пригответе бульона, може и от предния ден. В голяма тенджера кипнете вода със зеленчуци по избор: препоръчва се моркови, целина, лук и картофи. Оставете да се готви на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Прецедете бульона и го оставете отново на огъня, когато приготвяте ризотото.

Сега пригответе доматения сос. Можете да използвате готови домати датерини (италиански оранжеви чери домати)  в опаковки, които само трябва да загреете или да започнете от пресния продукт, в този случай може да са чери. След като ги измиете и отцедите, ги наредете в тиган и варете до омекване, след което ги намачкайте с вилица; оставете излишната течност да изсъхне, след това ги смелете, за да отстраните корите и семената, и оставете настрана.

Нарежете лука на ситно, сложете го в ниска широка тенджера с няколко супени лъжици зехтин екстра върджин. Оставете да се овкуси за около десет минути: трябва да стане прозрачен, а не кафяв. Сега добавете ориза, разбъркайте добре и го запържетете в лука за няколко минути. Смесете със сухо бяло вино – може и червено, ако искате по-интензивен цвят и аромат - след това разбъркайте и оставете да се изпари.

Добавете доматения сос, който сте приготвили, трябва да е горещ, една чаена лъжичка захар, за да премахнете киселинността на домата, добавете сол и разбъркайте, като винаги обръщате в една и съща посока. Ако обичате по-наситен вкус на домати, използвайте и малко готово доматено пюре.

Сипвайте малко по малко от много горещия бульон, оставяйки ориза да съхне между един и друг черпак, докато се свари. Посолете и няколко минути преди да изключите котлона добавете измитите и нарязани на ситно листа босилек.

Дръпнете ориза от котлона, добавете парченце масло със стайна температура и продължете да бъркате, като деликатно обръщате ризотото; добавете и настъргания пармезан и пак разбъркайте. Оставете го да почине за няколко минути, след което поставете в чиния, украсете с листа босилек.

 

Любопитни факти:

Точният произход на ризото с домати не е сигурен, но има много хора, които смятат, че това е типично ястие от Северна Италия, където производството на ориз винаги е било изобилно благодарение на климата и влажността, подходящи за това отглеждане. Между края на 1800-те и началото на 1900-те години оризът също е храна, присъстваща в големи и често бедни селски семейства.

Доматеното ризото, е перфектна, питателна, лека храна, подходяща за всяка диета. Идеална за вегетарианци и хора с непоносимост към глутен, също се препоръчва в диети за отслабване. За тези, които следват нискокалорична диета или страдат от метаболитен синдром, това е привлекателен вариант, защото насърчава чувството за ситост. Тази зърнена култура е панацея за червата: тя е детоксикираща, както и противовъзпалителна, смилаема и лека, идеална за възстановяване.

Историята на ориза и неговите здравословни свойства пътува през хилядолетията: от асирийците, вавилонците до гърците, от римляните до арагонците, които го отглеждат в Италия като идеална храна по време на големи гладове. Хранителен продукт с хиляди разновидности: именно тази "универсална" и многостранна природа я е направила силна през вековете, толкова много, че все още е най-разпространената и консумирана зърнена култура в света.

 

В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 05:17 до 06:27ч; от 11:50 до 12:41ч; от 17:45 до 18:54ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.


Зa дa виждaтe пъpви aĸтyaлнитe ни xopocĸoпи и дa cи гoвopим зa вcичĸo, ĸoeтo ви вълнyвa oт вceлeнaтa нa звeздитe и Зoдиaĸa, пocлeдвaйтe cпeциaлнaтa гpyпa нa Тrіbunе.bg във Фeйcбyĸ.

Намерете ни ТУК: ХОРОСКОПИ

Или последвайте QR кода:

 


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети