Хранене по Лунен календар за вторник, 23 декември

Петият лунен ден е много специален – той е единственият ден в лунния цикъл, в който храната се усвоява напълно и се превръща директно в енергия. Символът на деня е „Еднорог“, което означава трансформация. Организмът е по-отворен към пречистване и засилено усвояване на полезни вещества. Днес е добре да се храните леко и балансирано, като акцентът е върху зеленчуците, сезонните плодове и супите. Добре е да включите в менюто кореноплоди, зеле, моркови, цвекло, ябълки, круши, тиква и бобови.
Диетата трябва да бъде богата и засищаща, но качествена. Смята се, че в този ден не бива да се гладува. Сутринта можете да започнете с топла каша или пюрета от плодове с малко ядки. Обядът е подходящ за варени или печени зеленчуци, супа от боб или леща. Водата и билковите чайове са задължителни, за да подпомогнат пречистването и енергийната хармония.
Това е денят на „хранителната алхимия“. Можете да си позволите малко повече, стига да не е тежка пържена храна. Най-подходящи са млечните продукти (сирене, извара, кашкавал), медът и ядките. Избягвайте месото, ако е възможно, и се насочете към ястия, които съчетават протеини и мазнини по здравословен начин.
Подходяща рецепта: Френска запеканка с броколи, сметана и кашкавал
Продукти:
- 500–600 г броколи (пресни или замразени розички)
- 3 яйца
- 200 мл готварска сметана (по-маслена)
- 150 г настърган кашкавал или сирене Ементал
- 100 г краве сирене (натрошено)
- Щипка индийско орехче (прави вкуса вълшебен)
- Сол и черен пипер на вкус
- Малко масло за намазване на тавичката
Начин на приготвяне: Ако броколите са пресни, ги пуснете за 3-4 минути във вряща подсолена вода, след което ги отцедете. Ако са замразени, само ги залейте с гореща вода, за да се отпуснат.
Наредете розичките броколи в омазнена тавичка. Между тях разпределете натрошеното сирене.
В купа разбийте яйцата със сметаната. Добавете солта, пипера и индийското орехче. Със сместа залейте броколите и поръсете обилно с настъргания кашкавал отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20–25 минути, докато хване хубава златиста коричка.
Ястието е много нежно, засищащо и изглежда красиво на масата. То отговаря на нуждата на тялото в този ден за „трансформираща“ и богата храна.
Вторник е и ден на Марс, така че малко лютив червен пипер или щипка джинджифил в храната ще даде на тялото ви нужната динамика за работа.
В часовете на Сатурн е добре да се избягва приемане на храна, пиене и лекарства. За този ден са от 05:24 до 06:39ч; от 11:40 до 12:26ч; от 16:57 до 18:12ч за България. За чужбина прибавете или извадете часовата разлика.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-po-lunen-kalendar-za-v/



