Хранене при грип
Грипът е остра вирусна респираторна инфекция, която засяга дихателните пътища и се причинява от грипния вирус. Грипният вирус се характеризира с постоянна мутация. Всеки нов мутирал щам е по-устойчив на известни антибиотици и изисква разработването на по-нови видове лекарства. Сега в света има около 2000 разновидности на грипния вирус. Най-честата причина за инфекция с грипния вирус е контактът с болен човек. Пътят на заразяване е въздушно-капков.
Полезни продукти при грип
Пилешки бульон: помага на организма да се отърве от възпалението на дихателните пътища;
Чесън: помага за унищожение на бактерии, гъбички и вируси;
Подправки (джинджифил, канела, горчица, кориандър): увеличават изпотяването, което е добре при високи температури и водят до стесняване на кръвоносните съдове, което улеснява преглъщането и дишането;
Храни, съдържащи цинк (месо, яйца, морски дарове, ядки);
Плодове и зеленчуци с високи нива на бета-каротин, фолиева киселина, магнезий (например: пъпеш, спанак, кайсии, аспержи, цвекло, карфиол, моркови, манго, тиква, розов грейпфрут, домат, мандарина, праскови, диня, киви); Храни с витамин С (папая, цитрусови плодове, портокалов сок, жълти или червени чушки, ягоди, домати и сладки картофи); Храни с високо съдържание на витамин Е (царевично масло, бадеми, рибено масло, омари, лешници, шафраново масло, фъстъчено масло, слънчогледови семки и котлет от сьомга); Храни, съдържащи флавоноиди (малинов сироп, лимони, зелени чушки, череши и грозде, боровинки); броколи, червен и жълт лук.
Примерно меню
Сутрешна закуска: грис с мляко, зелен чай с лимон.
Междинна закуска: едно меко сварено яйце, отвара от шипка.
Обяд: зеленчукова супа-пюре с бульон от месо, кюфтета на пара, оризова каша, компот.
Следобедна закуска: печена ябълка с мед.
Вечеря: риба на пара, картофено пюре, плодов сок, разреден с вода.
Преди лягане: кефир или други млечни напитки.
Народна медицина
Отвара от плодове от касис с мед (варете с гореща преварена вода) - приемайте до четири чаши на ден; отвара от клончета касис с мед (счупете стръковете, добавете вода и кипнете пет минути, оставете да престои няколко часа) - пийте две чаши през нощта; лук и чесън (настържете лук и две или три скилидки чесън и вдишайте дълбоко няколко пъти) - два до четири пъти на ден; отвара от сушени малини (залейте супена лъжица плодове с една чаша преварена вода, оставете за двадесет минути) - приемайте два пъти на ден 250 мл; смес от липов цвят и сушени малини плод (залейте супена лъжица от сместа с вряща вода и оставете за двадесет минути) - приемайте по 250 мл два пъти на ден; отвара от корен от женско биле (запарете супена лъжица с 300 мл вряща вода, оставете за петнадесет минути) - приемайте два пъти на ден; отвара на клонки и листа от червена боровинка (залейте супена лъжица от сместа с вряща вода, оставете за тридесет минути) - приемайте по две супени лъжици пет пъти на ден.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/hranene-pri-grip/