Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Интересни факти за живота на Ал Бируни – учен, полиглот, писател, астролог

Хороскоп

Интересни факти за живота на Ал Бируни – учен, полиглот, писател, астролог

Интересни факти за живота на Ал Бируни – учен, полиглот, писател, астролог - Tribune.bg
Снимка:

Бъдещият учен, мислител и астролог е роден на 4 септември 973 г. в град Киат на територията на сегашен Афганистан. Цялото му име е Абу Райхан Мохамед Ибн Ахмад Ал Бируни. Въпреки скромния произход, младежът показва сериозна страст към науките и получава достойно образование от доста известен математик и астроном от онези времена Ибн Ирак. Умният младеж искал да разбере всичко. Така сред многобройните му трактати и произведения са творби по геология, математика, астрономия, тригонометрия, естествена наука, минералогия, медицина, история и други. Освен родния си език, знае арабски, персийски, гръцки и други езици, включително санскрит.

Тъй като служи в правителствените среди на почти всички династии, които управляват в Афганистан в неговата епоха, той трябвало да пътува много до страните и градовете на Изтока. Прекарал е няколко години в Индия, което оказва сериозно влияние върху обучението му. Тук Ал-Бируни посвещава много време на астрологията, описва теорията за лунните и слънчевите затъмнения и се опитва да изучава влиянието им върху Земята, опитва се да опише слънцето и звездите.

Ал-Бируни се интересува много от творбите на Аристотел и по-късно, след като се среща с Авицена, обсъжда значимостта на тези проучвания с него, а също и в кореспонденцията си с учени обсъждат естествената наука. Като учен-енциклопедист Ал-Бируни в първите си творби систематизира различни методи и варианти на календарни изчисления. По-късно той описва и дава характеристики на повече от петдесет минерали и метали, по-късно включени в Периодичната таблица.

Ал-Бируни е изключителен астролог на X век. Написал е повече от 50 произведения посветени на арабската астрология, но до нас са стигнали само една малка част. Огромно внимание отделил и на астрономията  и оставил няколко труда и в тази област на науката. Астрологичното изкуство на Ал-Бруни било толкова голямо, че легенди се разнасяли за него. С точните си прогнози той бързо привлякъл вниманието и бил поканен в двореца.

Според една история, султанът наредил да го извикат и искал да изпробва знанията му. Поискал от него да определи от коя от четирите врати ще излезе. Ал Бируни използвал астрономическите си познания, изчислява височината на слънцето, начертава хороскоп и написал отговора на лист хартия и пред очите на султана го сложил под килима. Коварният султан поръчал веднага да избият пета врата в източната стена и преминал през нея. Върнал се и издърпал листа из под килима и прочел: "Няма да излезе през нито една от тези четири врати. На източната стена ще избие друга врата и ще излезе през нея.“ Уличен в нечестна игра, султана издал заповед да изхвърлят астролога през прозореца на горната стая. Заповедта била изпълнена, но в средата на покрива имало тента, която омекотила падането. Когато отново довели Бируни при султана, той възкликнал: „Но ти не си предвидил това пътешествие! – „Предвидих го“ - отвърнал Бируни и помоли да донесат неговия хороскоп. В прогнозата за този ден пишело: "Ще ме изхвърлят от високо място, но ще падна на земята невредим и ще остана здрав" Тази новина довела султана до бяс и той заповядал да заточат Бируни в крепост, където прекарал половин година. След като свършило заточението, Ал Бируни станал водещ астролог в средновековна Азия.

Съвременните изследователи винаги се изумявали на желанието му за постоянно самообразование и стремежа за разширяване знанията във всички области, а не само в една конкретна. До последните си дни от живота Ал-Бируни запазва яснотата на ума, и водел разговори със своите ученици. Казва се, че дори когато 75-годишния учен усетил близкия край, той се поинтересувал от един от приятелите си за системата за изчисляване на нечестните печалби, които той разработил. И когато приятелят му казал, че не е необходимо да мисли за това в такива моменти, умиращият учен отговорил, че не иска да си отиде от живота невеж. Официалната дата на смъртта се счита за 9 декември 1048 година.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети биография
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети