Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Интересни факти за магарето

Хороскоп

Интересни факти за магарето

Снимка:

Тези животни се използват като работна сила повече от 5 хилядолетия, макар в съвременния свят да се срещат по-рядко.

С течение на времето се разпространяват по цялата планета. Те съществуват в диво и домашно състояние. Към днешна дата в света живеят около 40 милиона домашни магарета. Диви магарета се срещат само в Африка. Днес африканските диви магарета са застрашен вид. Популацията им не надвишава 1000 индивида.

В будизма магарето е символ на строг аскетизъм, в мюсюлманската традиция е небесно животно, в Китай това е божествен кон. За своето търпение магарето е станало символ на смирение и кротост и в християнската култура се изразява редом със светиите.

Ако си спомняте, именно на младо магаре Исус Христос, яздейки, влиза в Йерусалим като цар.

Според някои учени първите магарета са опитомени в Египет или Месопотамия. Древните египтяни са погребвали определен брой магарета заедно с фараони или сановници. Това се доказва от археологически разкопки.

Като символ на глупостта магарето се появява в гръцките митове: цар Мидас, който решил да се състезава с Аполон, получава магарешки уши като наказание.

В САЩ магарето е емблема на Демократическата партия.

В най-бедните страни работещите магарета живеят средно по 12-15 години, докато в развитите страни продължителността на живота на тези животни е 30-50 години.

Във военната драма „9-та рота“ магарето, което участва в снимките е същото, което 40 години по-рано се снима в „Кавказки пленник“.

Любопитно е, че само магаре, което принадлежи към опитомена порода, може да бъде наречено магаре. Следователно се счита за погрешно да наричаме див индивид магаре.

Магаретата могат благополучно да се кръстосват с коне. Животните, родени в такъв „брак“ се наричат мулета, които винаги са стерилни. Интересен факт е, че магаретата могат да се кръъстосват със зебри. В резултат на това кръстосване се раждат зеброиди.

Женската носи в утробата си своето дете от 11 до 14 месеца. Като правило магарето ражда по едно магаренце. Вероятността да се родят близнаци е изключително малка - под 2%.

Магарешката кожа през Средновековието се считала за по-качествена за производството на пергамент и барабани.

В древността магарешкото мляко не само се ядяло, но се използвало и като козметичен продукт.

Всъщност магаретата не са толкова упорити. По-скоро те просто имат добре развит инстинкт за самосъхранение. Ако усетят, че тежестта, която им е натоварена, е твърде тежка, за разлика от конете, те просто няма да се движат.

Магарето може да носи на гърба си товар, тежащ до 75% от телесното му тегло, а впрегнато в каруца с товар 3-4 пъти по-голям от собственото си тегло, то може да измине около 30 км.

Магарешкия рев се чува на разстояние до 3 км. Телесната температура на магарето варира от 37,5 до 38,5 С. Магаретата, когато ходят, докосват земята само с върховете на копитото си.

Подобно на хората, магарето е способно да работи по 8-10 часа на ден с една почивка.

Едно магаре, ако чувства непоносима жажда, за една минута може да пие до 7-8 литра вода.

Знаете ли, че има магарета албиноси? Те са наричани още бели магарета, заради цвета им. Те живеят на остров Асинара, който принадлежи към италианския регион Сардиния. В историята бялото магаре като символ на изключителност, е служило за езда на водачи, царе и пророци.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още