Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Интересни факти за охлювите

Хороскоп

Интересни факти за охлювите

Снимка:

Охлювите не са само градински вредители, както мнозина погрешно считат. За някои тези същества са любими домашни любимци, за други - обект на внимателно проучване. В света има огромен брой видове охлюви и тези същества са развили удивителни жизнени механизми в хода на еволюционните процеси.

Охлювите са се появили на Земята преди около 600 милиона години. Това ни позволява да ги считаме за едни от най-древните обитатели на нашата планета, заедно с медузите.

Има теория, че охлювите са се превърнали във вдъхновение за създаването на образа на Купидон. Един изследовател твърди, че митът за стрелата на Купидон може да произхожда от брачните ритуали на Helix aspersa, гроздовите или градински охлюви. Тези охлюви изстрелват „любовни стрелички“ по партньорите си по време на чифтосване. Тези стрелички съдържат слуз, което увеличава шансовете за оцеляване на сперматозоидите им (охлювите са хермафродити и двата индивида получават сперма по време на чифтосване).

Охлювите далеч не са глупави същества. Те са способни да мислят и да вземат решения въз основа на своя житейски опит.

Охлювите обичат да се хранят заедно

Всички знаят, че въпросите се решават по-добре на вечеря, но се оказва, че мекотелите също са усвоили тази наука. Изследователите забелязали, че гроздовите охлюви предпочитат да се хранят на едно и също място и по едно и също време като техните роднини. В същото време това предпочитание остава, дори ако наблизо има друга храна. Може би съществата са подозрителни и обичат да ядат доказани храни, или може би наистина знаят какво е семейна вечеря!

Солта и захарта за охлювите са еквивалентни на отрова.

Ако условията на околната среда станат неблагоприятни, охлювите могат да спят зимен сън до шест месеца. Благодарение на тази способност градинските охлюви могат да понасят температури до -120 градуса. Средната продължителност на живота на охлювите е 15 години. Това е сравнимо с продължителността на живота, например на амурския тигър.

Повечето охлюви са хермафродити, тоест женски и мъжки едновременно. Те не се нуждаят от партньор за възпроизвеждане. Охлювите снасят около 85 яйца, от които малките се излюпват след месец. Черупките на почти всички охлюви са усукани по посока на часовниковата стрелка. Силата на това „жилище“ зависи от количеството калций в храната на мекотелите. Охлювите не дъвчат, а смилат храната с помощта на 25 хиляди зъба. Да, те имат повече зъби от всяка акула.

Зрението на охлювите е толкова лошо, че те могат да различават само ден от нощ. Почти пълната липса на зрение компенсира много развитото обоняние - индивид без черупка може да помирише храна на разстояние до два метра.

Охлювите са напълно лишени от слух и способност да издават всякакви звуци. Но те имат органи за равновесие и химически усет.

Рогата на охлювите са нос, обърнат отвътре навън (всички рецептори, които се намират вътре при хората, при охлювите са отвън). Охлювите комуникират помежду си чрез допир.

Охлювите са способни да носят предмети 10 пъти по-тежки от себе си.

Охлювите напълно са си спечелили репутацията на най-бавните същества на Земята - средно те пътуват 7 сантиметра в минута.

Първата жена, участвала в международно автомобилно състезание, се явила под името „Охлюв“.

Патриша Хайсмит е американска писателка, авторка на криминални романи, фини психологически трилъри и разкази с неочакван край, носителка на най-важните световни награди за детективска литература. Тя предпочитала черупчестите мекотели пред хората. Веднъж на рибния пазар видяла два охлюва, вкопчени в странна прегръдка и оттогава наред с котките си, започнала да отглежда охлюви като домашни любимци. Броят им достигнал около 300 и те са представени в няколко от литературните й произведения. Разправят, че веднъж се появила на коктейл с голяма чанта, а в нея маруля и сто охлюва. Когато отивала на гости също си носела охлюви и ги вадела на масата. Когато заминала да живее във Франция, тъй като имало забрана да се внасят охлюви в страната, Патриша ги вкарвала контрабандно като преминавала многократно границата със скрити под гърдите си охлюви.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още