Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Интересни факти за шампанското

Хороскоп

Интересни факти за шампанското

Снимка:

Краят на годината дойде. Няма начин поне една бутилка шампанско да не се отвори по този повод.

Шампанското е напитка за специални поводи, независимо дали става въпрос за рождени дни, събирания на приятели, сватби, бизнес или лични успехи. Нито едно такова събитие не трябва да пропусне бутилка шампанско, което коронясва повода. Шампанското, станало известно по целия свят, е не само отличен избор за празнуване, но и перфектен подарък.

Студената зима е виновна за раждането на шампанското. Според една от хипотезите, шампанското се е появило заради студа. Факт е, че районът Шампан се намира на север и поради студените зими, процесът на ферментация на вино е бил прекъснат. Но когато дошла пролетта, дрождите започнали да ферментират отново, създавайки вторична ферментация, която винопроизводителите отдавна се опитвали да предотвратят. Така се появило шампанското.

Според френска легенда шампанското изобретил сляп монах на име Дом Периньон през 1670 година. Вината от шампанско са познати още от Средновековието. Монасите започват да произвеждат виното и да го използват в обредите за причастие. Въпреки че процесът на производство на шампанско се пази в тайна дълго време, това знание става по-широко разпространено през 18-ти век, а до 19 век методът вече е известен в цяла Европа.

Смята се, че идеалният начин да отворите бутилка шампанско е да се направи това внимателно и тихо, да оставите бутилката да издаде фин звук като издишване или шепот. Тази напитка се пие по-бързо от обикновеното вино. За да не ви „удари“ веднага в главата, шампанското трябва да го пиете бавно и на малки глътки. Не трябва да се изпива наведнъж, освен това не отговаря на общоприетия етикет. Чашите се пълнят само 1/3 или 1/2.

Експертите смятат, че скъпото шампанско губи качеството си, ако стои дълго време на светлина, например на рафта на магазина. Те трябва да бъдат опаковани в специални кутии или трябва да поискате от продавача да ви даде бутилка не от рафта, а от кутията в склада. Шампанското често се сервира в кофа за лед или се охлажда преди сервиране.

Известно ли ви е, че много отдавна шампанското се използвало за козметични цели? Носят се даже легенди по този повод, че знатни хора са използвали вани от шампанско, защото са считали, че пенливата напитка е способна да направи кожата необикновено еластична. Днес едва ли някой може да си позволи такъв лукс, защото по цял свят се смята за голям разкош. Колко пъти го е правила не се знае, но поне веднъж Мерилин Монро също си е взела вана с шампанско, за което са ѝ трябвали около 350 бутилки, което прави около 263 литра. Процедурата много ѝ харесала.

Английските денди от деветнадесети век вярвали, че най-добрият лак за техните ботуши и обувки е напоена с шампанско салфетка. Така те търкали обувките си до блясък.

Шампанското е единственото вино, което не разваля женското лице. Именно то добавя чаровен блясък в очите, кожата придобива неповторим оттенък и безусловно „шампанско“ настроение. А знаете ли за съществуването на „шампанската диета“ за жени, стремящи се малко да коригират теглото си? Ежедневното приемане на чаша шампанско на ден в съчетание с плодове, зеленчуци и месо без мазнини, позволява на всяка пухкава прелестница да смъкне до две кила на седмица! И после се счита, че тази напитка притежава лечебни свойства: успокоява нервите, снема напрежението, регулира съня и апетита.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема