Интересни факти за спанака
През пролетта можете да си купите млад спанак по пазарите - здравословни и вкусни зеленчуци. Спанакът е един от най-старите зеленчуци. Интересното е, че спанакът се числи към листните зеленчуци, а не към билките.
Първите споменавания за него датират от VI век след Христа - по това време започват да го ядат в Персия. След 1500 години той се появява в Китай, а оттам и в Европа, където веднага става едно от любимите ястия на кралете поради полезните и хранителни свойства.
Спанакът се счита за суперхрана: съдържа много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Той също така има много ниско съдържание на мазнини, което прави този зеленчук истински полезен за хората на диета.
Спанакът оказва добър ефект върху зрението, помага за поддържане на младостта и тонуса на кожата, укрепва имунната система и нервната система, подобрява паметта, помага за облекчаване на стреса и регулиране на кръвното налягане.
Според таблоидите много звезди включват спанак в диетата си - например Никол Кидман редовно яде спанак за закуска и го добавя към салати. Рийз Уидърспун (американска актриса), Алесандра Амброзио (бразилски модел), Джесика Алба (американска актриса) и други звезди не могат да си представят началото на деня без чаша шейк от спанак.
Как се готви спанак правилно?
Ако искате да включите спанак в менюто си, имайте предвид, че пресният спанак има по-мек и неутрален вкус от сварения спанак. Между другото, ако прегреете този зеленчук на огън, той ще има горчив вкус и ястието ще се окаже не много вкусно и дори вредно. От спанака ще се отделя оксалова киселина, която влияе негативно на организма и е противопоказана при заболявания на ставите и бъбреците.
Най-добре е бързо да запържите спанака, да го задушите и да добавите към бъркани яйца, тестени изделия, печени изделия или пълнежи за пайове. Не се препоръчва да се вари: повечето витамини ще бъдат унищожени. Ако искате да добавите спанак към супата си, добавете го в самия край на готвенето.
Шейкове от спанак: при авитаминоза
Пролетта е чудесно време за приготвяне на шейкове от пресни зеленчуци. Между другото, ако децата ви не искат да ядат спанак, предложете им спаначени и бананови палачинки или здравословен и вкусен шейк с банан: в блендер комбинирайте 350 мл мляко, 2 банана, листа спанак, добавете супена лъжица лимонов сок и мед на вкус.
С портокалов сок: Комбинирайте 1 чаша портокалов сок, 1 банан и 1 чаша листа спанак в блендер, добавете мед на вкус.
С овесени ядки: В блендер комбинирайте 1 чаша портокалов сок, ¼ чаша овесени ядки, ½ чаша гръцко кисело мляко, 1 банан, 1 чаша боровинки или череши (може да са замразени), 3 чаши листа спанак.
Зелено смути: В блендер смесете прясна краставица, ¼ чаша магданоз, половин среден лимон, половин средно авокадо, 2 чаши листа спанак и 1 чаша вода. По желание добавете лед.
Спанакът не губи живия си зелен цвят по време на готвене, което го прави отличен оцветител за храна. Прекарайте листа спанак през месомелачка, изцедете сока - боята е готова! Сокът може да се използва за оцветяване на масло, заквасена сметана, сладолед, омлети, тесто - например за паста или кнедли. И за да получите наситен зелен цвят, изсипете сока в тенджера и го сварете за 30-40 минути.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/interesni-fakti-za-spanaka/