Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Интересни факти за целувката

Хороскоп

Интересни факти за целувката

Интересни факти за целувката - Tribune.bg
Снимка:

Целувките са полезни за здравето и могат да удължат живота ни

В живота на всеки човек целувките играят важна роля. Това е специална възможност да изразите любовта си. Учените са доказали, че целуването е полезно за вашето здраве. Сега никой наистина не може да каже от кога целувката е влязла в живота на човечеството. Хората не са единствените живи същества, които се целуват. Кравите, катериците, буревестниците и дори охлювите правят същото, въпреки че просто неумело си търкат муцуните.

Казват също, че целувките са дошли в Европа от Древен Рим, където съпругът, прибирайки се вкъщи, целувал жена си, за да провери дали е пила вино. С течение на времето тази традиция прераства в нещо повече и целувките започват да изразяват чувство на нежност, похот и романтика.

Ако трябва да се вярва на литературата, целувките влизали и излизали от мода през цялата човешка история. Херодот през 5 век пр. н. е. пише за навика на персите да целуват мъж с равен статут по устните и тези с малко по-нисък ранг по бузата. И също така, че египтяните отказвали да целуват гърците по устните, защото ядат говеждо, а кравата била свещена за египтяните. Целувките се споменават и в Стария завет. Смята се, че кралица Клеопатра, известна с многото си любовни победи, никога не е целувала мъж, макар че други твърдят обратното.

В древен Вавилон публичните целувки се наказвали с най-тежкото наказание. Жена, която е била видяна да се целува публично, е била в опасност да й отрежат ушите, а мъж може да загуби горната си устна. Древногръцкият философ Платон нарича целувката „размяна между две души“. Еротичните целувки, описани в Кама сутра, стават модерни в Европа след походите на Александър Велики в Индия, но след това излезли от мода, когато Рим пада.

Интересна е историята за появата на обичая да се поставят кръстове и целувки в края на писмото. Хората от Средновековието в по-голямата си част били неграмотни, следователно, когато подписвали споразумение, например за продажба и покупка на земя или други стоки, те просто поставяли кръст вместо името си и го целували като знак на искреността на техните намерения. През Средновековието в Италия мъж, който целува публично момиче, трябвало да се ожени за нея.

През 11 век целуването и ухажването отново стават популярни. През 18 век, когато бушуват епидемии от чума, бяс, сифилис, европейските лекари предупреждават пациентите: „Никога не целувайте по устата някой, чието здраве не знаете със сигурност“. По време на голямата чума в Лондон през 1665 г. е наложена забрана на целувката за приветствие, която тогава е била популярна в обществото. Страхът от смърт от целувка от съсед или приятел направил популярни жестовете за поздрав като реверанс, поклон, вдигане на шапка, размахване на ръка и др.

Трябва да се отбележи обаче, че различните народи и по различно време са имали двусмислено отношение към целувките. За много народи на Африка, Америка, Азия например целувките изобщо не съществуват и до днес, те се отнасят към тях като към нещо напълно неприлично. В някои страни от Изтока целуването се счита за развратено явление. На островите Фиджи не знаят какво е целувка и затова, за да изразят чувствата си, влюбените пуфтят енергично, дишайки през носа си, а в някои племена влюбените все още търкат носове един в друг.

При целувка се отделят не само добре познатите „хормони на радостта“ ендорфини, но и окситоцин. Този хормон, наред с други полезни функции, е отговорен за личната привързаност и съчувствие към близките. Ето защо целуването на близките ни често ни кара да се чувстваме по-щастливи, по-оптимистични и по-малко стресирани.

Булката и младоженецът традиционно се целуват на сватбата не само в знак на любов. Според древната християнска традиция договор по този начин е запечатан с целувка. Бракът се считал за сключен и непосредствено след публичната целувка на двойката - по този начин те укрепвали своя съюз. Този обичай, между другото, се е запазил в първоначалния си вид и до днес.

Целувките са полезни за вашето здраве. Освен това целуването може да удължи живота. Това е доказано от много изследвания.                                                                                                 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети