Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да бъдем щастливи със себе си

Хороскоп

Как да бъдем щастливи със себе си

Как да бъдем щастливи със себе си - Tribune.bg
Снимка:

Няма обективен индикатор за успех или щастие. Сравнявайте се само със себе си и следете напредъка си. В моменти, когато изглежда, че не се справяме, е добре да погледнем назад към живота си през последните пет години например и да си спомним какво сме научили, усвоили, изпитали и оцелели. Не можем да контролираме какво ни се случва в живота, но начинът, по който интерпретираме тези преживявания и се справяме с тях, определя колко щастливи ще бъдем с живота си.

В хармония с другите

Важен аспект от нашия живот са отношенията, които установяваме с другите, т.е. качеството и широчината на социалните контакти. Семейните връзки и приятелства са особено важни за нас и тези взаимоотношения могат да бъдат значителен източник на (не)удовлетворение.

- Свързването с другите е важен източник на положителни емоции. Споделете мислите, чувствата и очакванията си с любимите хора, защото това носи усещане за подкрепа, дори когато нещата не вървят в желаната посока. Установено е, че хората, които са отворени към другите, получават 24% по-голямо чувство за удовлетвореност от живота, отколкото тези, които пазят вътрешните си състояния за себе си.

- Покажете на скъпите хора, че ви е грижа за тях. Отнасяйте се с тях с уважение и ги подкрепяйте.

- Развийте общи интереси с членове на семейството и приятели, тъй като това ще повиши качеството на времето, прекарано заедно. Това укрепва връзките и повишава удовлетвореността.

- Приемайте и обичайте ближните си такива, каквито са. С критика, колкото и груба или дори вярна да е, никога не можеш да се промениш. Това не означава, че не е нужно да изразявате мнението си, но бъдете добронамерени и конструктивни в изразяването му. Показвайте любов и уважение, а не агресия, защото това може да намали до 70% удовлетворението от връзката с друг човек.

- Поддържайте семейството заедно. Без значение колко физически отдалечени сте, поддържайте връзка и споделяйте новини. Възпитавайте положително отношение към близките хора, но и към другите като цяло. Ако не заради тях, то заради себе си, защото по този начин значително увеличаваме вероятността да се чувстваме добре.

Чувствата на щастие и задоволство често се свързват с някои значими неща в живота, а истината е, че те възникват от привидно случайни неща, моменти, жестове... По-малките промени в различните сфери на живота носят видима разлика в общото качество на нашия живот. Така че, като за начало, изберете малките стъпки, които сте готови да предприемете в търсене на (по-голямо) щастие и се движете в желаната посока!

Тихана Биланджия, психолог, коуч треньор в областта на личностното и организационно развитие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати