Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да бъдем щастливи със себе си

Хороскоп

Как да бъдем щастливи със себе си

Снимка:

Няма обективен индикатор за успех или щастие. Сравнявайте се само със себе си и следете напредъка си. В моменти, когато изглежда, че не се справяме, е добре да погледнем назад към живота си през последните пет години например и да си спомним какво сме научили, усвоили, изпитали и оцелели. Не можем да контролираме какво ни се случва в живота, но начинът, по който интерпретираме тези преживявания и се справяме с тях, определя колко щастливи ще бъдем с живота си.

В хармония с другите

Важен аспект от нашия живот са отношенията, които установяваме с другите, т.е. качеството и широчината на социалните контакти. Семейните връзки и приятелства са особено важни за нас и тези взаимоотношения могат да бъдат значителен източник на (не)удовлетворение.

- Свързването с другите е важен източник на положителни емоции. Споделете мислите, чувствата и очакванията си с любимите хора, защото това носи усещане за подкрепа, дори когато нещата не вървят в желаната посока. Установено е, че хората, които са отворени към другите, получават 24% по-голямо чувство за удовлетвореност от живота, отколкото тези, които пазят вътрешните си състояния за себе си.

- Покажете на скъпите хора, че ви е грижа за тях. Отнасяйте се с тях с уважение и ги подкрепяйте.

- Развийте общи интереси с членове на семейството и приятели, тъй като това ще повиши качеството на времето, прекарано заедно. Това укрепва връзките и повишава удовлетвореността.

- Приемайте и обичайте ближните си такива, каквито са. С критика, колкото и груба или дори вярна да е, никога не можеш да се промениш. Това не означава, че не е нужно да изразявате мнението си, но бъдете добронамерени и конструктивни в изразяването му. Показвайте любов и уважение, а не агресия, защото това може да намали до 70% удовлетворението от връзката с друг човек.

- Поддържайте семейството заедно. Без значение колко физически отдалечени сте, поддържайте връзка и споделяйте новини. Възпитавайте положително отношение към близките хора, но и към другите като цяло. Ако не заради тях, то заради себе си, защото по този начин значително увеличаваме вероятността да се чувстваме добре.

Чувствата на щастие и задоволство често се свързват с някои значими неща в живота, а истината е, че те възникват от привидно случайни неща, моменти, жестове... По-малките промени в различните сфери на живота носят видима разлика в общото качество на нашия живот. Така че, като за начало, изберете малките стъпки, които сте готови да предприемете в търсене на (по-голямо) щастие и се движете в желаната посока!

Тихана Биланджия, психолог, коуч треньор в областта на личностното и организационно развитие.  


Топ новини

виж още

Актуална тема