Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да измервате кръвното налягане с подръчни средства

Хороскоп

Как да измервате кръвното налягане с подръчни средства

Снимка:

Има някои ситуации, когато се намирате на място, където нямате апарат за измерване на кръвното налягане, а се налага да го направите, за да вземете съответните мерки. Отишли сте на вилата и ви прималява или ви е дошла на гости приятелка, която се оплаква, че не е добре.

Добре ще е да се научите да го правите с подръчни средства. За да сте сигурни в резултатите, първо може да се упражнявате известно време, докато придобиете умения и увереност, че го правите правилно.

Ще са ви необходими обикновена ученическа линийка и махало, които винаги можете да носите в чантата си.

Първо трябва да определите с помощта на махалото на коя страна се отклонява налягането. Поставете до или на ръката линийката, така че нулата да е в началото на китката, а краят да се пада към лакътната сгъвка. Започнете бавно да местите махалото нагоре по линийката. Съсредоточете се и задайте въпроса:”Къде е горната граница!” Махалото ще започне да се движи по-енергично при някое число. Например при числото 12, движението на махалото се променя. Значи горната граница е 120.

Сега искате да знаете показателите на долната граница. Започвате да местите махалото в обратната посока – от лакътната сгъвка към китката. Движите отново бавно махалото. И да речем, че около числото 8, то започва да реагира. Значи долната граница е 80, а измереното от вас кръвно се оказва 120/80.

Ако кръвното ви е повишено, направете следното. Поставете средния си пръст върху плочката, която покрива ушния канал и натиснете много силно. Ще усетите как тупти пулсът ви. Пребройте до седем. Туптенето ще изчезне. Пред очите ви светва, ръцете престават да треперят. Кръвното налягане се е нормализирало.

Ако пък махалото показва, че налягането ви е ниско, под нормалното, тогава постъпвате по следния начин. Средният или друг пръст, поставете на седми шиен прешлен - хълмчето между врата и гърба. Започнете да правите кръгове по него като натискате. Около половин секунда. Вече не чувствате краката си като омекнали, значи кръвното се е нормализирало.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още