Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да намерите ключa към щастието и да постигнете истински вътрешен мир?

Хороскоп

Как да намерите ключa към щастието и да постигнете истински вътрешен мир?

Как да намерите ключa към щастието и да постигнете истински вътрешен мир? - Tribune.bg
Снимка:

Има ли ключ към вечното спокойствие и щастие? Будистките монаси предупреждават, че ако зациклите върху миналото – постоянно ще съжалявате, a ако мислите само за бъдещето - ще бъдете постоянно тревожни.

Ето някои истини, които помагат да бъдете щастливи и да живеете в мир със себе си.

Приемете промените в живота си

Не можем да променим нищо, всичко се решава от Висшите сили. Всичко, което можем да направим, това е да изчистим ума си от негативното и да започнем да растем духовно. Приемете промените в живота си за даденост, независимо дали става дума за радостни моменти или дори за нечия смърт. С течение на времето всичко се променя - нашата среда, отношението към всяко нещо, животът. Не е необходимо всеки път, изправени пред промени да се съпротивлявате. Вместо  това,  постарайте се да ги приемете. Понякога промените в живота изглеждат ужасни, отнема много време да свикнете с тях, но те са просто неизбежни за нашето продължаващо съществуване и развитие.

Живейте в настоящето

Ако винаги живеете със спомените за миналото, вие се изпълвате с угризения и съжаление, а ако се окажете прекалено привързани към бъдещето се появява излишна тревога. Съсредоточете се върху настоящето, живейте тук и сега. Съществуват практики на осъзнатост, които помагат да се наслаждавате на всяка минута, в която живеете. Будистките монаси не се измъчват със събития, случили се в миналото и не се тревожат за бъдещето, те винаги са спокойни и умиротворени, защото живеят в настоящето.

Освободете се от всичко ненужно отвън

Не се привързвайте към материалните неща. Това пречи на човек да се развива духовно. Основната стъпка към духовното израстване е да изоставите всичко, което ви пречи да се развивате.

Освободете се от всичко ненужно отвътре

Проведете вътрешно прочистване на мислите си – умът може да създаде голям безпорядък. Не се вкопчвайте в дреболии, избягвайте всичко безполезно. В крайна сметка изчистеният ум ще освободи място да приеме по-важна информация. Ще се появи усещане за спокойствие. Правете всичко искрено, с добри мисли и радост.

Медитирайте

Може да постигнете хармония и вътрешен мир чрез медитация. Научете се да успокоявате ума си чрез съзнателно дишане. Възприемайте осъзнато настоящето. Достатъчни са само 10 минути на ден. Тази техника се практикува от векове.

Вслушвайте се в думите на по-мъдри и по-опитни хора

За будистките монаси думите на възрастните са мисли на мъдри учители. Смята се, че мъдростта идва с натрупаните знания и опит. Следователно, трябва да преминете през живота, като имате до себе си мъдър опитен наставник. Дори и да не разбирате напълно всичко, казано от възрастните хора, не пропускайте възможността да разговаряте с по-мъдър човек. 

Не осъждайте другите

За съжаление, повечето хора са склонни да съдят другите и техните действия. Но будистите никога не правят това, те изслушват човек, но не го подлагат на преценка. Така те са освободени от смущаващи и напълно ненужни мисли.

Какъв е изводът? За да изпълните живота си с щастие и хармония, много е важно да живеете в настоящето. Пуснете всичко, което ви пречи да се съсредоточите върху духовното си израстване, слушайте мъдрите съвети на възрастните хора, не съдете другите, приемайте каквито и да било промени, които се случват в живота за даденост и извън вашия контрол!

Може да използвате една добра техника, която пречиства душата от греховността и помага да се отървем от разкаянието.

Анализирайте какво точно ви кара да се срамувате. Помислете какво бихте искали да промените, ако имате възможност. Не оставяйте нито една капка негативи в мислите си - извлечете всичко лошо и ненужно. А сега си представете как хвърляте целия този боклук без милост в яркия пламък на огъня. Всичко изгаря и остава само пепел, която ще отлети след първия лек полъх на бриза. В резултат на това упражнение ще ви бъде по-лесно да се справите с всички неуспехи. Ще се отнасяте към тях по различен начин.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети