Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да приготвите сладко от ягоди

Хороскоп

Как да приготвите сладко от ягоди

Снимка:

Сезонът на ягодите е в разгара си, което означава, че е време да помислите за приготвянето на ароматно сладко от ягоди, за да можете през зимата да зарадвате семейството и близките си приятели с прекрасен десерт.

 

Сладко от ягоди

Продукти: 1 кг здрави по-дребни ягоди, 1,500 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина

Приготвяне: Плодовете се измиват и се отцеждат в гевгир, след което с остро ножче се изрязват дръжчиците им.

Дъното на емайлиран съд се посипва с малко захар. Отгоре се нареждат ягоди и се посипват със захар, отново се нареждат ягоди и т.н. докато свършат плодовете. Съдът се оставя на хладно място.

На следващия ден, без да се прибавя вода, сладкото се вари отначало на слаб огън, докато се разтваря захарта, а после на умерен огън. През време на варенето пяната не се обира (за да не прелее, тя се потупва леко с решетеста лъжица или съдът се повдига за миг) и сладкото не се разбърква!

След около 30 минути се прибавя лимонената киселина и сладкото леко се разбърква и оставя да ври още 2-3 минути, след което се отстранява от огъня.

От време на време съдът се разклаща наляво и надясно, за да се събере пяната в средата и да се обере с решетестата лъжица.

След няколко часа сладкото се сипва в сухи буркани, които се затварят с капачка или се покриват с целофан.

По същия начин и при същото съотношение на продуктите се приготвя сладко от малини.

 

II вид сладко от ягоди

Приготвя се захарен сироп от 1,5 кг захар и 0,5 л вода, който се вари до необходимата гъстота. След като готовият сироп изстине, се прибавят  1 кг почистени ягоди и се оставят настрани от огъня 1-2 часа. След това сладкото се вари на слаб огън до необходимата гъстота на сиропа.

Малко преди да се свали от огъня, към него се прибавя 1ч.л. винена киселина. Свареното сладко престоява една нощ, за да се напои плодът със сироп и се насипва в буркани.

 

Конфитюр от ягоди

Приготвя се захарен сироп от 1 кг захар и 300 мл вода. В горещия сироп се поставят 800 г почистени и измити ягоди. По време на варенето се прибавя 3 г пектин, смесен с двойно количество захар и разтворен във вода.

Конфитюрът се вари до необходимата гъстота на сиропа. 3-4 минути преди да се отстрани от огъня, към него се прибавя 1 ч.л. винена киселина.

Готовият конфитюр се излива веднага в бурканите, преди още да се е желирал в съда. След като изстинат, бурканите се затварят.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още