Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как да прочистите черния дроб, като промените ежедневната си диета

Хороскоп

Как да прочистите черния дроб, като промените ежедневната си диета

Снимка:

Има някои специални храни, които помагат за неговото поддържане и прочистване

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той отговаря за няколко важни функции, свързани с имунитета, метаболизма, храносмилането и съхраняването на основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да оцелее.

Всъщност черният дроб е единствената част от тялото, която е едновременно жлеза и орган. Здравият черен дроб може да помогне за извеждането на вредните токсини от кръвта, регулира състава на кръвта и също преработва и преобразува необходимите хранителни вещества, които чревната система абсорбира по време на храносмилането, във форма, която позволява на тялото да ги използва. Черният дроб също съхранява желязо, някои витамини и глюкоза.

Правилното му функциониране зависи от много фактори – от психическото и физическо състояние, от голяма консумация на алкохол, преяждане, замърсена околна среда, рафинирани въглехидрати, някои болкоуспокояващи, наркотични вещества и др.

Тъй като черният дроб изпълнява толкова много важни функции, много е важно той да остане здрав през цялото време. Без черен дроб никой не може да оцелее.

Има някои специални храни, които помагат за неговото поддържане и прочистване.

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са едни от най-мощните агенти, подпомагащи процеса на прочистване на черния дроб. Зелените листни зеленчуци са изключително богати на растителни хлорофили, така че могат да абсорбират токсините от околната среда от кръвния поток. Имат мощна способност да неутрализират пестициди, химически вещества и тежки метали, осигуряват мощен защитен механизъм за черния дроб.

Зелен чай

Научно изследване установява, че катехините в зеления чай могат да помогнат за стимулиране на липидния катаболизъм в черния дроб на човека. Това от своя страна предотвратява натрупването на мазнини в този орган.

Зеленият чай също е много полезен за профилактика и лечение на заболявания, свързани с черния дроб. Тези, които пият ежедневно зелен чай, имат по-нисък риск от рак на черния дроб, според друго проучване.

Грейпфрут

Грейпфрутът също е добра диетична храна за детоксикация на черния дроб, която хората не трябва да пропускат. С високо съдържание на антиоксиданти и витамин С грейпфрутът подобрява естествения процес на прочистване на черния дроб.

Изпиването на малка чаша прясно изцеден сок от грейпфрут може значително да увеличи производството на ензими за детоксикация на черния дроб. Освен това грейпфрутът съдържа глутатион, мощен антиоксидант, който участва в детоксикацията на черния дроб и неутрализирането на свободните радикали. Глутатионът също може да помогне много при детоксикацията на тежки метали, а флавоноидът нарингенин, съдържащ се в този малък плод разгражда мазнините.

Чесън

Консумацията на малко количество чесън, помага да се активират ензимите в черния дроб, които съдействат на тялото да елиминира токсините. Чесънът също има високи нива на селен и алицин, две естествени съединения, които подпомагат процеса на прочистване на черния дроб. За да подобрите здравето на черния дроб, използвайте пресен, суров чесън вместо преработен или прахообразен.

Цвекло

Цвеклото е друга мощна храна за подпомагане на чернодробната функция и прочистване на черния дроб. С високо съдържание на бета-каротин и растителни флавоноиди, този зеленчук може да помогне за стимулиране и подобряване на цялостната чернодробна функция. Освен това цвеклото е естествен пречиствател на кръвта. Просто трябва да добавите сок от цвекло или прясно цвекло към ежедневната си диета.

Броколи

Можете да подпомогнете естествения процес на прочистване на черния дроб, като добавите повече броколи към ежедневната си диета. Богати на глюкозинолати, броколите помагат за елиминирането на канцерогени и други токсини, които увреждат тялото.

Високите нива на фибри, открити в този вид зеленчуци, също могат да помогнат за подобряване на храносмилането. Също така броколи съдържа мастноразтворим витамин Е, основен антиоксидант, необходим за нормалното функциониране на черния дроб.

Други

Пълнозърнестият ориз и други зърнени храни също са полезни за черния дроб. Подобряват метаболизма, храносмилането и функциите на организма като цяло.

Бадемите подпомагат функциите на черния дроб, тъй като са богати на Омега -3 мастни киселини и глутатион.

Куркумата съдържа вещества, които са полезни за черния дроб и му осигуряват висока степен защита. Пречистват го и го детоксикират, като по този начин го поддържат в добро здраве. Ако имате чернодробно заболяване, цироза, жълтеница, добре е да консумирате куркума.

Лимони, ябълки, орехи и други.                                                                                                                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още