Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как водата ви помага да намерите спокойствие

Хороскоп

Как водата ви помага да намерите спокойствие

Снимка:

Напоследък се говори много за прекрасните свойства на водата. Тя не само е в състояние да лекува тялото, да дава сили и да зарежда с енергия. Освен всичко друго, водата може да подобри настроението, да успокои, да облекчи стреса. Още от древни времена са казвали: „водата отмива всички скърби“. Тези нейни качества сега ще бъдат обсъдени.

Всички проблеми се отмиват от водата

За нервната система е много полезно дори само да гледате към водата. Хората, живеещи в близост до водоеми имат голям късмет в този смисъл. Каква е тайната на успокояващото свойство на подобно съзерцание? Водата е винаги в движение. Дори да е спокойна като огледало, в нея има движение. Това свойство създава необичайно усещане за постоянство (гледате само водата и никъде другаде) и промяна (водата се променя непрекъснато). По този начин човек изглежда хипнотизиран, той е погълнат от процеса на съзерцание. По време на съсредоточеното съзерцание на водата всички лоши и обезпокоителни мисли изчезват. Самият вид на водата допринася за това. Не напразно водата е стихия на спокойствието. Поради тази причина водната медитация е широко практикувана сред тибетците.

Как да намерите спокойствие чрез съзерцание

За да успокоите мислите си, е достатъчно да се взирате в повърхността на река, водоем или море за около 5 минути. В същото време си представете температурата на водата, нейния вискозитет, усетете мириса й. Представете си какво се случва под повърхността, какви обитатели може да има, какви растения, скали и пясък на дъното. Представете си водоема като единно цяло, живеещо свой собствен живот. Изпълнете се със спокойствието и величието на това цяло. 

 Как да се успокоите с къпане

Най-лесният начин за облекчаване на първичния стрес е измиването на лицето със студена вода. Студеният душ има отличен успокояващ ефект. Но това е за тези, които обичат закаляването. За тези, които не се смятат за моржове, е достатъчно да си вземат контрастен душ, което ще снеме стреса. Приемането на дълъг (поне 10 минути) душ преди лягане ще ви помогне да заспите. Ако се приберете вечер в лошо настроение, вземете душ веднага, за предпочитане контрастен. Това ще подобри здравето ви и ще удължи годините ви. Преди да се изкъпете, кажете си - „сега водата ще отмие всичките ми грижи и притеснения“. 

Как да се успокоим чрез пиене

Чаша студена вода винаги се е смятала за универсално успокоително. Охлаждането на устата и гърлото с вода за кратко време със стотни понижава телесната температура и намалява сърдечната честота. Това е достатъчно, за да се възстановите от нервен шок. Успокояващият ефект се засилва, ако пиете на малки глътки, като същевременно си представяте, че всяка глътка ви дава спокойствие и сила.

Разбира се, би било погрешно да очаквате, че ще се отървете от всички проблеми само с водата. Водата обаче помага много за успокояване на мислите ви, настройте се на вълната на спокойствието, особено ако я използвате в комбинация с антистрес упражнения и позитивни настройки. 

Владимир Сабелфелд – треньор по психотренинги  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още