Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Как животните се предупреждават за опасност

Хороскоп

Как животните се предупреждават за опасност

Как животните се предупреждават за опасност - Tribune.bg
Снимка:

Птиците пеят по същите причини, по които повечето от всички животни издават звуци. Те отстояват правата си на територия, привличат  самец или самка, плашат противник и предупреждават за опасност. Птиците често използват сигнал за тревога, за да сигнализират на други птици за приближаване на враг.

Собствената територия на животните обикновено е зоната, в която животното живее, храни се и която защитава от други животни.

Кълвачът заявява правата си на територията не само с остри викове, но и със силно барабанно почукване с човката си по стволовете на дървета. Подобно на много птици, розовата чагра може бързо да превърне пеенето си в сигнал за тревога, за да предупреди пернатите си роднини за приближаването на враг. Розовата чагра също предупреждава другите птици с пеенето си да не се приближават до нейната територия.

Всички ли птици пеят по един и същи начин?

Не. Някои птици пеят прости песни, докато други, като пеещият дрозд, изпълняват сложни мелодии.

Как животните предупреждават за опасност?

Почти всички животни имат свои уникални жестове и начини да покажат предупреждение за опасност, например: лъвовете реват, котките съскат, кучетата ръмжат, горилите се бият в гърдите ... списъкът може да се продължава до безкрайност. За да изпратят съобщение, предупреждение, животните използват не само звуци.

Когато австралийският воден гущер иска да уплаши врага, той повдига ярко оцветената си яка и отваря широко устата си. Размерът и цветът на яката прави гущера да изглежда голям и страшен.

Котката може да остави съобщението „бях тук“, като потърка върху всяка повърхност с жлезите си, излъчващи специфична миризма.

Някои животни използват защитно оцветяване. Жабите се издуват, а котките изправят козината си, за да изглеждат по-големи, отколкото всъщност са. Скунксът излъчва отвратителна миризма. Повечето животни оголват зъбите си и ръмжат заплашително, за да стоят далеч от тях.

Какви други съобщения могат да изпращат животните?

Двете най-често срещани: "Бях тук" и "Искате ли да станете моя жена?" Това се прави главно, за да се улесни мъжките животни да намерят женска, така че да имат поколение.

Как общуват подводните обитатели на моретата и океаните?

Чрез цвят, движение, водни вибрации и звук. Когато мъжкият самец търси самка, коремът му се зачервява. Мъжката сепия гали приятелката си с пипала. Делфините издават най-различни звуци. Мъжките гърбати китове пеят на женските си. Има много други начини.

Имало е и случаи, в които учените са учили няколко шимпанзета да "говорят" на примитивно ниво с хората, като показват снимки и жестове.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати