Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Какъв ден е 20 март и какви празници има?

Хороскоп

Какъв ден е 20 март и какви празници има?

Какъв ден е 20 март и какви празници има? - Tribune.bg
Снимка:

На 20 март в 11:37 ч. българско време, Слънцето премина в знак Овен, започва астрономическата пролет и пролетното равноденствие.

Всяка година в края на март идва момент, в който денят става равен на нощта по продължителност - денят на равноденствието. Тази дата се счита за астрономическото начало на пролетта. От този ден дните стават по-дълги, а нощите по-къси. С продължителността на деня топлината идва на земята и студа свършва. Поради разликата между календарната и астрономическите години пролетното равноденствие няма фиксирана дата и се измества с няколко часа всяка година.

На този ден се гледало времето - ако все още имало слани, значи чакаме още 40 дни студено време.

Ако денят е облачен - могат да ударят студове; ако хоризонтът е син - непосредствено затопляне; ако духа южният вятър - пролетната суша.

На този ден трябва да се радвате и да прогонвате лошите мисли. Добре е да направите добро дело - тогава цялата година ще бъде успешна. В денят на пролетното равноденствие можете да си пожелаете желание, а през нощта често можете да видите пророчески сън.

20 март е 79-ият ден в годината от григорианския календар

Остават 286 дни до края на годината. През XX и XXI век този ден съответства на 7 март от юлианския календар.

На този ден светът отбелязва Деня на пролетното равноденствие, Международния ден на астрологията, Международния ден на щастието, Деня на френския език (ООН), Международния ден без месо, Световния Ден на брашното, Световния ден на оралното здраве, Световния ден на театъра за деца и младежи, Световния ден на разказването на истории, Международния ден на франкофонията, Световния ден на врабчето, Световния ден на жабите и т.н.

В Япония - фестивалът на черешовия цвят O-Hanami, в САЩ - Денят на отвличането на извънземни, Денят на Библиоманите, в Таджикистан - Денят на творческата интелигенция, в Тунис - Денят на независимостта, в България – Тодоровден.

Паметни дати 20 март, годишнини и събития

През 321 г. римският император Константин I Велики заповядва да се празнува неделя (на старославянски „седмица“).

През 1792 г. френското национално събрание одобрява използването на гилотината при екзекуции. Година по-късно с нея Луи XVI е екзекутиран. Дълго време екзекуциите се извършвали само публично. Спазвали се и средновековни ритуали: в последната сутрин на осъденият казвали: „Събери смелост! Дойде часът на изкуплението”, след което, ако желаел му давали цигара, чаша ром.

Дълго време се смятало, че отсечената глава вижда какво се случва за около десет секунди. Ето защо главата на екзекутирания е вдигана, за да може да види тълпата, която му се смее преди смъртта. Този вид екзекуция се използва във Франция до 1977г. Смятало се, че гилотината е много по-хуманен метод за екзекуция от другите видове, разпространени по това време: гилотината осигурява мигновена смърт. Този вид екзекуция се прилага за всички слоеве от населението без изключение и това подчертава равенството на гражданите пред закона. На 17 юни 1939 г във Версай е последната публична екзекуция във Франция, после се организират екзекуции в затвора.

През 1991 г. 4-годишният син на Ерик Клептън, Конър, умира в Ню Йорк, падайки от прозореца на апартамента на 53-ия етаж на майка си. Музикантът посвети песента Tears in Heaven в памет на сина си.

През 1995 г. екстремистка секта Аум Шинрикьо организира атака със зарин срещу метрото в Токио. В резултат на пет координирани атаки 13 души бяха убити и около 6 хиляди бяха ранени.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати