Какви храни трябва да се добавят към диетата през зимата
Експертите по хранене съветват да се включат повече зеленчуци, плодове и цитрусови плодове в диетата си.
Препоръчва се да се увеличи консумацията на: лук, чесън, брюкселско зеле и карфиол, спанак, моркови, боб, тиква, джинджифил, гранат, мандарини.
Също така в диетата трябва да присъстват повече орехи, сьомга, пилешко месо, подправки (пушен червен пипер, къри на прах, кимион).
От какви ястия е по-добре да откажете през зимата
Често през зимата се изкушаваме да ядем по-засищаща и тежка храна, като по този начин претоварваме тялото си. Диетолозите съветват да не се прекалява с нишестените храни, включително хляб и картофи.
Супите са много популярни през студения сезон. Въпреки това, когато ги консумирате, трябва да следите съдържанието на сол - в края на краищата превишаването на нормата може да причини сърдечни проблеми. Крем супите, които се приготвят на базата на сметана, най-добре да се заменят с леки бульони.
Като алтернатива на пресните зеленчуци и плодове е по-добре да използвате замразени. Но е по-добре да не злоупотребявате с консервираното, тъй като консервираните зеленчуци съдържат твърде много сол, а плодовете в буркани - много захар.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/kakvi-hrani-tryabva-da-se-dobavyat-kam-dietata-prez-zimata/