Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Какво трябва да знаем за цинка

Хороскоп

Какво трябва да знаем за цинка

Снимка:

Цинкът подпомага умствените и физическите способности

Изследванията показват, че при пациенти, страдащи от атеросклероза, алкохолизъм, цироза на черния дроб, ракови заболявания, язви на тялото, болести на сърцето, съдържанието на цинк в организма е много ниско. Установено е също, че лечението с кортизон, вземане на някои противозачатъчни таблетки, продължително консумиране на сладки или солени неща, водят до загуба на цинк в организма.

Цинкът е необходим за формиране на костите не само при децата, но и при възрастните. Ако липсва, те могат да станат рехави.

Витамин А, който се намира в черния дроб, действа само в присъствие на цинк. Ако той липсва, колкото и витамин А да получава организмът, не може да се запълни неговия недостиг, защото витамина не може да се освободи от черния дроб.

Според мнението на специалистите, лечението на много заболявания трябва да започва с цинкосъдържащи продукти и препарати. Много лекари смятат, че някои видове шизофрения са резултат от недостиг на цинк в храната, витамин В6, магнезий и калий.

Лошият апетит, забавеният растеж, желанието за облизване на железни предмети, бавният растеж на косата при децата, свидетелства за недостиг на цинк.

Полезни свойства

Цинкът подпомага умствените и физическите способности.

Младежки пъпки се лекуват с помощта на цинк.

Загуба на вкус и обоняние се лекуват с помощта на цинк.

Храна, богата на цинк може да спре развитието на ревматизъм и артрит, понякога и да ги излекува. Мазането на възпалени стави с цинк намалява отоците и  болката.

Една седмица преди операция е добре да се взема цинк, което помага за по-бързо заздравяване на раните, намалява времето на възстановяването.

Цинкът е полезен при лечение на кожни заболявания.

Възпаление на простата при мъжете може да се излекува с диета, богата на цинк (ако болестта вече не е станала хронична).

При старческо оглупяване (което е заболяване) цинкът също може да даде добри резултати. Провеждане на лечение с цинк помага да се завърне паметта, подобрява способността за координация и др.

При трудно зарастващи рани при болни от диабет, цинкът също помага. Може да се слага също цинкова мас.

Ако косите падат, появила се е плешивина, ако ви мъчи запек, лечение с цинк ще донесе облекчение.

При стрес организмът бързо губи цинк. Дефицитът му може да бъде предизвикан също от нарушени функции на щитовидната жлеза, заболяване на черния дроб, недостиг в храната или ако в храната се съдържат прекалено много белтъчини.

Внимание! Може да се вземат цинкосъдържащи таблетки, но само по лекарско предписание. Не трябва да се забравя, че организмът усвоява най-добре само органичните микроелементи, затова е най-добре да се ядат продукти, съдържащи цинк.

Не трябва да се вземат едновременно цинк и селен, тези два елемента взаимно се самоизключват.

Около 0,25 мг цинк се съдържа в 1 кг ябълки, портокали, лимони, смокини, грейпфрути, всички месести плодове, зелените зеленчуци и минерална вода.

В минимални количества се съдържа цинк в меда, фурмите, малините, касиса, морските риби, калмари, млякото, ориза, цвеклото, целината, домати, картофи, ряпата, телешко, заешко, пилешко, говежди черен дроб, в маята, зърнените култури, лук, чесън, яйца, орехи, грах, леща, зелен чай, тиквени и слънчогледови семки.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още