Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий”

Хороскоп

Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий”

Снимка:

Клисурският девически православен манастир, четвърти по големина в България, се намира във Видинската епархия, община Вършец, близо до гр. Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли на Козница планина в живописна местност. Празникът на манастира е на 11 май. Почитаме светите братя на 11 и 24 май. Много посетители пристигат на двете дати, включително сърби и гърци.

Клисурският манастир е създаден през 1240 година по времето на Втората българска държава и царуването на Иван Асен ІІ и е бил духовен, просветен и културен център за християните. През годините три пъти е бил опожаряван и разрушаван напълно от турските завоеватели и след това възстановяван от християни родолюбци. През 1862 година по време на празника на светите братя Кирил и Методий, когато са се събрали вярващите, между които много жени, деца, старци, берковският паша Юсуф бей изпраща своите башибозуци да нападнат манастира. Тогава са избити над 120 души богомолци и напълно разрушават манастира, а монасите били изгорени живи под руините. Възобновен е през 1869 година. Иконите в него са от ХVІІІ и ІХ в.. През последните години е построен допълнителен храм”Св. Никола”, в който се съхраняват много ценни реликви – стари икони, книги, мощи на светци.

В аязмото на Клисурския манастир, там където били изгорени шестима монаси, рукнала бистра изворна вода. Наричат тази вода – жива вода. Тя е с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита. Много поклоници се стичат там заради тази лечебна вода.

Според легендата, в далечната 1850 година болен мъж, прикован на легло проходил след продължително лечение с водата. Оттогава тръгнала мълвата и се разнесла навсякъде за лечебните свойства на водата. Там се лекувал и бащата на Ботев четник, който в знак на благодарност поставил икона на извора. Безбройни са случаите оттогава насам на излекуваните. Хора с очни, кожни, ставни и репродуктивни проблеми идват тук да търсят лечение за болежките си, при проблеми със зачеване.

Освен живата вода, казват, че чудотворна сила притежава и свещената икона на двамата братя Кирил и Методий, която се намира в църквата на манастира, чиито имена носи. Според мълвата, помагала на учениците и студентите, които имат проблеми и затруднения с образованието си и после ставали отличници. За да получите Божията благодат, трябва силно да сте вярващи.

Архимандрит Антим разказва как преди няколко години при него дошла жена силно притеснена и със сълзи на очи помолила да й прочете молитва, защото й предстояла операция за отстраняване на яйчниците поради туморни образования. След година жената се върнала отново и щастливо усмихната обяснила, че лекарите отложили операцията учудени, че раковото образование е изчезнало. Скоро след това жената даже успяла да зачене и родила детенце. Много подобни истории могат да бъдат разказани, някои от които са споделени в книгата на манастира.

В манастира се съхранява част от одеждата на света Петка Българска, за която също се разказва, че е чудодейна. Сред експонатите се намират вещи на първият български екзарх Антим І.

В манастира има иконописно ателие, в което сестрите от обителта рисуват икони по традицията на древната Охридска школа. Предлагат се изрисувани камъчета и други предмети ръчно изработени от монахините.

Всяка година тук се организират детски лагери. Има парк с площадка за деца, мостчета, беседки. Прекрасно място за семейна разходка.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още