Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Кои са елените на Дядо Коледа

Хороскоп

Кои са елените на Дядо Коледа

Снимка:

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени и носи подаръци на послушните деца.

Раздаването на подаръци в навечерието на Коледа става не само благодарение на нашия любим Дядо Коледа, към когото елфите отнасят желанията на малките дечица, но и благодарение на неговата лоялна група елени.

Елените на Дядо Коледа са летящи елени, всеки със своя собствена специфична характеристика. В началото са били само осем северни елени и те останали толкова дълги години, до пристигането на деветия елен, който разширил групата. Имената на елените са: Виксен, Денсър, Комета, Купидон, Донър, Дашър, Блитцен,  Пренсър и Рудолф. 

Виксен - Стрела

Първият северен елен, намерен от Дядо Коледа, се нарича Виксен; Той има златно наметало и две опашки, като всеки сезон, когато сменя наметалото си, Дядо Коледа взема всички паднали златни косми и ги дава на най-бедните. 

Денсър - Танцьор

Както подсказва името, Денсър е танцьорът на групата, неговата специфичност е, че знае как да танцува всеки ритъм и когато някое дете е тъжно, защото не може да танцува, той му нашепва в ухото някои танцови стъпки, които то може да научи. 

Комета

Това е най-бързият елен от всички. Името му идва от пътеката, която оставя в небето, когато премине, точно като комета. Най-бързият елен, който улавя всяко желание и го съобщава на Дядо Коледа, той няма нужда да спи, тъй като винаги тича по всяко време на деня и нощта. 

Купидон

Не може да липсва и най-пухкавият северен елен, тоест Купидон. Една от най-красивите черти на Купидон е червено петно във формата на сърце на гърдите и задачата му е да намери сред многото писма, това на детето, което е било най-добро през цялата година и да го занесе на Дядо Коледа. 

Донър

Това е вокалистът на групата – Донър. Дядо Коледа го е открил случайно един ден в гората, чувайки го да пее щастливо. Неговата характеристика е, че не само знае да пее, но и умее да имитира мъжки и женски гласове според случая и когато някое малко дете прави бели и пакости, за да му се скара, имитира гласовете на родителите му. 

Дашър - Светкавица

Защитникът на даровете, от друга страна, е Дашър. Родил се с два големи зъба и обича да яде моркови. Използва зъбите като оръжие, когато някоя птичка се опитва да открадне от подаръците на децата, той я ухапва и по този начин птицата избягва. 

Блитцен

Когато Дядо Коледа намерил първия си северен елен Виксен, с него бил и неговият близнак Блитцен, който също има златното наметало, но само една опашка. Капките, които падат от носа му замръзват, докато стигнат до земята, където падайки раждат много малки цветчета. 

Пренсър

Последният елен, който вози Дядо Коледа е Пренсър. Той е много срамежлив елен, толкова срамежлив, че малкото му лице става все по-червено и по-червено, когато се чувства прекалено наблюдаван. Бил спасен от Дядо Коледа. 

Рудолф, деветият елен на Дядо Коледа

Легендата разказва, че деветият северен елен, който  се присъединил към групата на Дядо Коледа, се казва Рудолф. Малък елен от Северния полюс, неговата особеност бил големият му червен нос, заради който понасял само закачки, така че винаги предпочитал да стои встрани.

Една нощ на Бъдни вечер Дядо Коледа се притеснил, че няма да може да разнесе подаръци на всички деца по света, защото точно тази нощ имало твърде гъста мъгла; така в пълната тъга на всички северни елени, Дядо Коледа видял как големият червен нос на Рудолф свети толкова силно, че му хрумнала прекрасната идея Рудолф да поведе групата и да осветява пътя с красивия си червен нос. Оттогава Рудолф е първият от екипажа и кара шейната дори в най-мъгливите нощи.   


Топ новини

виж още

Актуална тема