Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Кошмари в сънищата

Хороскоп

Кошмари в сънищата

Снимка:

Всеки от нас е имал кошмар поне веднъж в живота си. Най-често ги сънуват деца, които имат някакви страхове, притеснения, агресия. Но поне 1 кошмар годишно имат възрастните и 29% от хората на възраст от 35 до 55 години имат кошмар всеки месец. Най-често жените страдат от тях.

Кошмарите са обезпокояващи, много истински и плашещи сънища, поради които настъпва внезапно събуждане. Тоест, ако сте сънували не особено приятен сън, тревожен, но поради него не сте се събудили, това не е кошмар, а просто лош сън.

Експертите смятат, че кошмарите се сънуват с причина. Или човекът е болен и тялото го информира за това предварително чрез обезпокоителни сънища, или той изпитва силен стрес. Понякога изглежда, че сме бодри и весели, но ако сте имали кошмар, това показва наличието на безпокойство, не винаги осъзнато, или потиснати емоции.

Ако рядко сънувате кошмари, не се повтарят, тогава не бива да се притеснявате за тях. Мозъкът ви е изправен пред стресова ситуация и сега се опитва да намери някакво решение. По този начин той се адаптира към околната среда. В съня си човек като че ли проиграва цялата тази ситуация, опитва се да намери изход от нея и успява. След това, дори да забрави за този кошмар, сънят вече си е свършил работата. Отговорът на въпроса е в подсъзнанието и той може да го приложи в живота. Изследователите са успели да докажат, че хората, които сънуват кошмари, стават по-приспособими към средата си. Тоест такива сънища са полезни, защото те помагат да се справят хората с емоциите, могат да разрешат вътрешни конфликти.

Но има и постстресови сънища, които постоянно измъчват хората. Те могат да се появят след като човек е преживял бедствие. От нощ в нощ той преживява подобни събития и това вече не е решение на проблема, а неспособност да се примири със стреса. В този случай трябва да облекчите синдрома след стрес, като се свържете с психотерапевт. Не всеки обаче, преживял нещо силно, ще сънува кошмари. Всички хора понасят стреса по различни начини, хората с уязвима психика са особено засегнати. Някой, дори да е бил на война, ще спи спокойно, но за някой куче, смазано пред очите му, може да причини цяла поредица от кошмари.

Също така, причината за появата на кошмар може да бъде заболяване, хормонални промени в тялото или неправилна диета преди лягане - яли сте солена или пикантна храна.

Изследователите на сънища са установили, че мозъкът може да предупреждава за болести седмици, месеци или дори години преди появата на болестта:

- хроничен гастрит - един месец преди появата на симптомите;

- туберкулоза, бронхит, астма (респираторни заболявания) - 2 месеца преди това;

- хипертония - 2, 3 месеца преди това;

- невроза - от 1 до 4 седмици.

Но посланието на организма трябва да може да се разшифрова. Спомнете си сънищата си. Ако сте сънували нещо еднократно, това не означава нищо. Но ако говорим за утвърдени образи на сънища, трябва да обърнете внимание на здравето си.

1. Сърдечни проблеми - Човек е на прага на смъртта, т.е. или лети в бездната, или го гонят. Може да се окаже на своето или на чуждо погребение.

2. Хипертония - В тези сънища има неприятни звуци, които ви карат да запушвате ушите си; наводнение, ураган, земетресение, самолет излита, падате в дупка, къща се срутва пред очите ви.

3. Хипотония - Появява се слабост, насън не можете да вдигнете нещо, да се изкачите на планина, да преплувате река.

4. Астма - Човек се оказва на място, където му е трудно да диша. Или започва да се дави, задушава се, лавина го покрива и т.н.

5. Болести на стомашно-чревния тракт - Вижда отровни плодове, гнило месо или риба, нещо безвкусно и неприятно насън.

6. Черен дроб – Може да сънувате, че са ви проболи с нож при сбиване, поради което усещате вкуса на горчивина и кръв в устата си.

7. Главоболие - На сън усещате, че сте били ранени в главата или сте си сложили неудобна шапка или каска.

8. Депресия - Стоите пред висока стена или сте в задънена улица, тъмна гора.

9. Простуда - Сънищата могат да бъдат различни, например, пиете, но не можете да се напиете, носите тесни дрехи, правите парна баня или изгаряте в огън, къпете се в студена вода.

Разтълкуване на кошмари

Не може да има еднозначно тълкуване на сънищата, те са по-скоро като пъзели, които трябва да бъдат решени. Например шефовете са решили да уволнят служител, но до момента не са го информирали за това.  Подсъзнанието на човек обаче усеща тази тежка атмосфера и се опитва да предупреди. След като разбере за уволнението, кошмарите ще изчезнат.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още