Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Кралското меню на Луи ХIV – Кралят Слънце

Хороскоп

Кралското меню на Луи ХIV – Кралят Слънце

Кралското меню на Луи ХIV – Кралят Слънце - Tribune.bg
Снимка:

Кралят Слънце бил голям лакомник и чревоугодник

На 40-годишна възраст Луи XIV останал без зъби. При такива обстоятелства е било невъзможно да се дъвче храната. И това е причината, поради която Луи започнал да я поглъща на парчета, но храненето му изобщо не станало умерено. Трапезата на краля, просто била препълнена с разнообразни месни ястия. Той бил голям лакомник и чревоугодник.

Главният церемониалмайстор на двореца отговарял за сервирането на масата и менюто за един човек, тъй като Луи обичал да яде сам. В делнични дни се сервирала храна по три пъти на ден, а в празнични дни по пет пъти. Всеки, който срещнел процесията с обяда, бил длъжен да се поклони, сякаш пред него преминавала особата на владетеля. При обяда кралят понякога настоявал за присъствието на брат си, дофина, някои приближени и кардинали, но на никой от тях не се предлагал стол и всички стоели прави. Според правилата добре наредената маса трябва задължително да е постлана с холандска ленена покривка с дълги краища, които служели за салфетки.

Менюто на кралската храна е наистина невероятно! Като топло ястие на Негово Величество била поднасяна супа от големи петлета с грозде, специално скопени и охранвани за месо; супа от четири яребици, подправена със зеле; гълъбчета на жарава, топъл пастет от яребици; кокошка с трюфели; ростбиф с мариновани и пържени ребърца; пилешки фрикасета; печени пуйки; пълнени пилета; омлет с гъби и яребица в испански сос; бульон от шест гълъба; бульон от петел и нежни меса, шунка, филета; патица, гарнирана с яребица, бекаси и лястовици; агне със същата гарнитура; баница от многолистно тесто със сметана; понички с мляко; шунков и лимонов хляб; гъши дроб; пържена сметана; пастет от круши; захаросани бадеми; орехи и пресни круши.

За сравнение, менюто за закуска на бащата на краля - Луи XIII, която приключвала в девет и половина сутринта, се състояла от бульон, сервиран върху сребърна чиния, меко сварени яйца и плодове - печени ябълки или череши. Каква разлика само между баща и син.

Кокошка с трюфели

Продукти: 1 кокошка, 100 г свинска мас, 1 чаша бяло вино, 3 чаши бренди, 6 трюфела, сол на вкус.         

Приготвяне: Кокошката се изчиства и се напълва с нарязани на ивици трюфели. Посолява се. Поставя се кокошката в дълбок съд със свинската мас и се слага във фурната. Когато придобие цвят, се прибавят виното и една чаша вода. Пече се два часа на 180 градуса, като от време на време се полива със соса.

Сервиране: разкъсва се кокошката на парчета и отгоре се поставят трюфелите. Поръсва се брендито, фламбира се и се сервира.

Трюфелите били любима храна на Краля Слънце. Това са гъби, които никнат под земята и наред с шафрана са едни от най-скъпите хранителни продукти в света. Растат в широколистни гори, на варовита и песъчлива почва, най-често под дъбове или в близост до лешници и брези. Някъде търсят трюфелите с помощта на кучета по миризмата.                            

По времето на Древен Рим трюфелът се счита за лечебна гъба, която има способността да увеличава потентността, през Средновековието са им приписвали мистични свойства, а през Ренесанса - трюфелите започват да се използват като универсален афродизиак.

Отбелязани са предимствата на тези гъби в интимната сфера на партньорите. Факт е, че трюфелът е афродизиак и има благоприятен ефект върху функционирането на половите жлези. Притежава имуномодулиращи и тонизиращи свойства. След като опитате ястие с трюфели, можете да се развеселите, да натрупате сила и да почувствате лекота през целия ден.                                                                                                                      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети