Кухнята на Катерина Медичи
През далечната 1533 година италианката Катерина Медичи напуска завинаги родна Флоренция, за да стане съпруга на френския крал Анри ІІ. От кулинарна гледна точка, това е важна дата, тъй като на Катерина предстояло да научи Европа на изкуството на вкусното и полезно готвене.
До този момент френската кухня не била на много високо ниво. Най-добрите френски готвачи изповядали теорията, че колкото са по-скъпи продуктите, толкова по-добре. Ценели повече идващите от далеко стоки, отколкото местните храни. Сега е точно обратното. Френските готвачи повече ценят местните си продукти. На тази чужденка предстояло да научи французите на някои правила в храненето.
Френската трапеза била отрупана с безразборни, остри, пикантни и мазни храни. Противоположна на тази варварска кулинария, италианската кухня от епохата на Ренесанса представлявала изкуство за хармонично приготвяне на храната, основана на интереса към древноримските и древногръцките образци.
Не случайно в двора на Катерина Медичи с особена популярност се ползвали рецептите на знаменития римски лакомник Апиций, който влязъл в историята с това, че похарчил гигантско състояние за изискани храни и питиета. Освен готвачи и рецепти, Катерина Медичи донесла със себе си и прекрасното венецианско стъкло, а също и съдове.
Скоро приемите и методите в двора на кралицата станали модни и започнали да ѝ подражават в най-добрите домове в Париж. Дошло време френската кулинария да излезе от средновековното си състояние и до ден днешен вече заема 1-во място в света като най-разпространена кухня, изпреварвайки даже китайската. Италианската кухня заема в този почетен списък скромното трето място.
Много френски историци кулинари считат, че заслугите на Катерина Медичи в обучението на французите на изкуството на храненето са твърде преувеличени. Жан Франсоа Ревел смята, че италианците в действителност са били учители на Европа само в два аспекта: изтънченост на маниерите и приготвяне на печеното. Особена заслуга имат италианците затова, че научили европейците да си мият ръцете преди ядене, каквато привичка преди идването на Катерина Медичи в Париж била твърде несвойствена.
Спанакът бил предпочитаният зеленчук на Катерина Медичи. Когато напуска родната Флоренция, за да се омъжи за краля на Франция, тя довежда със себе си готвачи и сладкари, които го приготвят по най-различни начини. Броколито също е пренесено от Италия. Друга заслуга е въвеждането на макароните и сладкишите, целувки от белтъци и бадемов крем. Сладкишите бързо се разпространили из френския двор и станали любими на аристокрацията. Най-много пристрастена към тях била Мария-Антоанета.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/kuhnyata-na-katerina-medichi/
Коментари (0)
Добави коментар