Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Кухнята на Катерина Медичи

Хороскоп

Кухнята на Катерина Медичи

Кухнята на Катерина Медичи - Tribune.bg
Снимка:

През далечната 1533 година италианката Катерина Медичи напуска завинаги родна Флоренция, за да стане съпруга на френския крал Анри ІІ. От кулинарна гледна точка, това е важна дата, тъй като на Катерина предстояло да научи Европа на изкуството на вкусното и полезно готвене.

До този момент френската кухня не била на много високо ниво. Най-добрите френски готвачи изповядали теорията, че колкото са по-скъпи продуктите, толкова по-добре. Ценели повече идващите от далеко стоки, отколкото местните храни. Сега е точно обратното. Френските готвачи повече ценят местните си продукти. На тази чужденка предстояло да научи французите на някои правила в храненето.

Френската трапеза била отрупана с безразборни, остри, пикантни и мазни храни. Противоположна на тази варварска кулинария, италианската кухня от епохата на Ренесанса представлявала изкуство за хармонично приготвяне на храната, основана на интереса към древноримските и древногръцките образци.

Не случайно в двора на Катерина Медичи с особена популярност се ползвали рецептите на знаменития римски лакомник Апиций, който влязъл в историята с това, че похарчил гигантско състояние за изискани храни и питиета. Освен готвачи и рецепти, Катерина Медичи донесла със себе си и прекрасното венецианско стъкло, а също и съдове.

Скоро приемите и методите в двора на кралицата станали модни и започнали да ѝ подражават в най-добрите домове в Париж. Дошло време френската кулинария да излезе от средновековното си състояние и до ден днешен вече заема 1-во място в света като най-разпространена кухня, изпреварвайки даже китайската. Италианската кухня заема в този почетен списък скромното трето място.

Много френски историци кулинари считат, че заслугите на Катерина Медичи в обучението на французите на изкуството на храненето са твърде преувеличени. Жан Франсоа Ревел смята, че италианците в действителност са били учители на Европа само в два аспекта: изтънченост на маниерите и приготвяне на печеното.  Особена заслуга имат италианците затова, че научили европейците да си мият ръцете преди ядене, каквато привичка преди идването на Катерина Медичи в Париж била твърде несвойствена.

Спанакът бил предпочитаният зеленчук на Катерина Медичи. Когато напуска родната Флоренция, за да се омъжи за краля на Франция, тя довежда със себе си готвачи и сладкари, които го приготвят по най-различни начини. Броколито също е пренесено от Италия. Друга заслуга е въвеждането на макароните и сладкишите, целувки от белтъци и бадемов крем. Сладкишите бързо се разпространили из френския двор и станали любими на аристокрацията. Най-много пристрастена към тях била Мария-Антоанета.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати