Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Лечебната сила на червеното

Хороскоп

Лечебната сила на червеното

Снимка:

Червеното се свързва с физическа активност, воля, чувственост, сексуалност и агресия

Червеният цвят символизира активност, действие, енергия. 

Цветотерапията  или използването на цвят за лечебни цели има дълга традиция. В древността древните китайци лекували неразположения, като търкали телата на пациентите с определени цветове или ги увивали в чаршаф с определен цвят. Древните египтяни поставяли скъпоценен камък със същия цвят в буркан със сок и по този начин напитката се давала на болните.

Големият арабски учен и лекар от Средновековието Ибн Сина (известен в Европа като Авицена ) в своите медицински писания също отбелязва влиянието на цвета върху човешкото състояние. Например той посочва, че пациент, който кърви, не трябва да гледа червено, а синьо, което има успокоителни свойства. Той карал слабите пациенти да се увият с червено одеяло, за да придобият сили за борба с болестта.

Червеното е основният хералдически цвят. На знамената той символизира бунт, революция, борба, независимост. Интересното е, че в много племена на Африка, Америка и Австралия войните, подготвяйки се за битката, боядисват тялото и лицето си в червено. Картагенците и спартанците са носели червени дрехи по време на войната. В древен Китай бунтовниците наричали себе си „червени воини“, „червени копия“, „червени вежди“.

Психолозите отбелязват, че носенето на червени очила от спортист повишава издръжливостта му. Наличието на червено в стаята, където се приема храна, насърчава апетита. Червеното е много ефективно при лечение на депресия и меланхолия. Червеното може да помогне на срамежливите хора да преодолеят срамежливостта си. Ако имате затруднения с вземането на решение, добавете червени дрехи в гардероба си. Червеното представлява физическия живот. Той е първият цвят, станал известен на хората. Чакрата отговорна за оцеляването е оцветена в червено.

Червеният цвят се асоциира с жизненост. Той символизира силата на сътворението и енергията. Това е цветът на силните хора, той олицетворява постоянство и воля. Червеният цвят предизвиква действие. Няма значение дали това е работна дейност или просто повишена възбудимост. Червеното е адреналин, воля за победа, източник на енергия. Неговото мото е "никога не спирай", "нека най-добрите оцелеят и победят."

Червеното се свързва с физическа активност, воля, чувственост, сексуалност и агресия. Това е цветът на огъня, действието и жаждата за живот. Червеният цвят дава енергия, активира и възбужда. Червеното се свързва предимно с кръв и огън. 

Символичните му значения са много разнообразни и понякога противоречиви. Червеното символизира радостта, красотата, любовта и пълнотата на живота, а от друга страна - вражда, отмъщение, война. 

Червеният цвят е оптимистичен. Този цвят стимулира творческите, жизнени, земни форми на енергия; страстта развива смели (спонтанни) действия, ободрява и дава смелост за прилагане на нови идеи. Червеният цвят може да насърчи растежа или да причини унищожаване. Ако се чувствате летаргични или се впускате в трудни, но необходими неща или изпитвате нежелание - работете върху визуалното представяне на червеното и това ще ви даде сила. 

При цветната терапия червеният цвят има затоплящ и ободряващ ефект. Укрепва сърцето и кръвоносната система. Също така има мощен почистващ ефект: ще ви освободи от копнежа и ще прогони негативните емоции. Мускулите също реагират на червеното. Червеният цвят „затопля“, трябва да се използва от онези, които са податливи на настинки и се нуждаят от топлина. Това е цветът, който премахва вредните вещества от тялото. Той помага да се отървете от запек и при липса на желязо е много полезен. 

Научните експерименти върху цветната терапия показват, че червеният цвят способства зарастването на рани и повишаването на хемоглобина. Смята се, че той повишава имунитета на организма и дава на човек сила да се бори с болестта. Медитацията върху червения цвят ще помогне при менструални проблеми. 

Този цвят помага на мускулната релаксация, стимулира сексуалната активност, регулира работата на черния дроб и бъбреците, кръвоносните органи, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта.

Противопоказно: Прекомерното червено води до нервност и безпокойство. Ако имате повишена температура, високо кръвно налягане, сърцебиене, възпалителни процеси, това може да влоши състоянието ви. Психотерапевтите не препоръчват употребата на червено за дълго време. Това може да доведе до странични ефекти като потиснатост и умора, главоболие.  Освен това увеличава агресията и може да предизвика гняв и раздразнителност, както и безпокойство или страх.

Червена медитация - по-млади, по-силни, по-активни!

Представете си мек и пухкав килим под краката ви, който е енергия в червен цвят. Тя изпълва цялата стая в червени отблясъци. Поемете дълбоко въздух и ще почувствате как енергията на червения цвят прониква през ходилата на краката в тялото ви. Усещате как червеният цвят бавно се издига нагоре по краката, изпълвайки цялото тяло с топлина и жизненост. Тук тя обхваща долната част на корема, изпълва бъбреците, черния дроб и цялата храносмилателна система. Почувствайте как червеният цвят достига до сърцето, смесва се с кръвта, течаща през кръвоносните съдове, изпълвайки ги със здраве и стимулира кръвообращението и червените кръвни клетки. Чувствате се по-млади, по-силни, по-активни. Тази енергия се излъчва от цялото ви тяло. Благодарете на червения цвят за това и след това бавно се върнете към нормалното си състояние.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още