Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Лечебни и магически свойства на червеното зеле

Хороскоп

Лечебни и магически свойства на червеното зеле

Лечебни и магически свойства на червеното зеле - Tribune.bg
Снимка:

Червеното зеле помага при бронхит и плеврит

Археологическите разкопки показват, че тази полезна зеленчукова култура е била отглеждана в праисторически времена, около шест века пр.н.е., първо от древните египтяни, а след това от древните римляни и гърци.

Лечебните свойства на зелето били високо ценени от древногръцкия философ Питагор. Древните билкари препоръчвали да се включи червено зеле в менюто преди обилно пиршество, за да се „забави действието на изпитото вино“.

Сокът от зеле отдавна се използва за лечение на белодробни заболявания и възстановяване на „баланса на душата“.

Червеното зеле е отличен източник на витамини през есенно-зимния период, тъй като съдържа: провитамин А, витамини С, РР, Н и от група В, протеини, ензими, магнезий, йод, фосфор, калий, желязо и други полезни вещества.

Червеното зеле лекува бронхит и плеврит. Облекчава главоболие и треска. Лекува рани и намалява синини по тялото, предпазва от кървене. Понижава кръвното налягане. Премахва токсините. Предотвратява безплодието при мъжете. Поради съдържанието на антибактериални вещества не позволява развитието на туберкулозен бацил. Нормализира еластичността и пропускливостта на капилярите. Използва се за предотвратяване на сърдечни заболявания. Активира работата на щитовидната жлеза, като добавя жизнена енергия към нея.

Полезните свойства на червеното зеле също се препоръчват за лечение на циреи, премахване на брадавици, за отделянето на храчки при кашлица.

Противопоказания: При заболявания на храносмилателната система (язви, гастрит, колит) зелето трябва да се използва с повишено внимание, поради наличието на трудно усвоими и доста груби фибри. Сокът от червено зеле е противопоказан при кървене и висока чупливост на капилярите.

Козметични и кулинарни свойства на червеното зеле

Козметиците твърдят, че зелевият сок има подмладяващ ефект. Използва се при приготвянето на маски и кремове, които се борят с възрастовите промени на кожата.

В древни времена червеното зеле се е смятало за магическо (вещерско) растение поради необичайното свойство да променя цвета си. При отглеждане на червено зеле на кисели почви придобива малинов цвят, на алкални - синьо-лилав.

От гледна точка на химията червеното зеле е индикатор за киселинни основи. В немските училища се провеждат лабораторни часове, където индикаторът за киселина или алкали не е лакмусова хартия, а червено зеле.

И същата реакция се получава при готвене на ястия с червено зеле. Ако го готвите с оцет, вино - то става червено бордо. Когато готвите с яйца, месо, добавяйки сода, става синьо, а понякога дори и зелено. Способността на червеното зеле да получава такива вълшебни цветни трансформации отдавна е овладяна от немските готвачи и се използва за създаване на ярки цветни ястия.

Например, много е лесно да оцветите ориза в лилаво. За целта добавете много малко червено зеле в тигана с ориз, когато се готви. Няма да усетите вкуса на зелето, а цветът на ориза ще омагьоса. Децата особено харесват това, защото нюансите на лилавото, дори и при възрастните, са свързани с приказките. И така получавате лилав ориз.

Ако когато готвите бялото кисело зеле пуснете и малко сурово червено, задушеното зеле ще стане бледо розово. Задушено червено зеле смесено с извара и бяло зеле става лилаво. Червеното зеле, задушено с няколко парчета тлъсто свинско, става тъмно лилаво.

Езотерика - Зелето принадлежи към продуктите на Луната, елемент – вода. Яжте зеле за придобиване на защита и привличане на пари, за увеличаване на сексуалната привлекателност.

Смята се, че енергията на зелето усилва сексуалната привлекателност. И има разпространено вярване, че за да се увеличи размерът на гърдите, всяка млада жена трябва да яде повече зеле от всякакъв сорт.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети