Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Лечебни и магически свойства на копъра

Хороскоп

Лечебни и магически свойства на копъра

Лечебни и магически свойства на копъра - Tribune.bg
Снимка:

Още египтяните преди  повече от 4000 години познавали и използвали копъра. За него се споменава в древноегипетско писание за лечебното изкуство. Древните гърци разменяли семената на копъра вместо пари. Римските гладиатори натривали телата си с масло от копър преди влизане в битка, а императорите слагали корони от копър върху главите си, за да имат дълго и успешно царуване. В Средновековието използвали копъра в заклинания и обреди като мощна защита срещу злото. В Германия в миналото булките слагали копър в сватбеният си букет за „късмет”. През Ренесанса копърът се изписвал вече с лечебна цел, на нервните деца давали отвара от копър, за да спят спокойно.

Лечебни свойства

Копърът е под управлението на Меркурий – планетата отговаряща за паметта, интелигентността, нервната система. Хармонизира умствената активност.  Приготвената риба с копър се смятало, че „ободрява” ума и води до повишение на умствените способности. Копърът е препоръчителен за хора, които се вкопчват в отрицателни мисли, които изпитват завист и ревност и се занимават с живота на другите. Някои го използват за отслабване.

Копърът съдържа изобилие от здравословни вещества. Той е богат на каротин и витамини В и С, а също така съдържа фосфор, желязо, калций и фолиева киселина.

Копърът е лечебно растение подправка. Едновременно действа успокояващо и в същото време дава енергия. Помага при газове, спазми и подуване на корема. Унищожава патогенните чревни бактерии. Освен, че е полезен за храносмилателната система, също така подобрява сърдечната дейност и е в състояние да понижи кръвното налягане. Друго важно свойство на растението е неговият мощен диуретичен ефект. Ето защо копърът помага при цистит и бъбречни заболявания.

Растителното етерично масло може да действа като вид дезинфектант за организма, особено при стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система. Той помага при безсъние и е в състояние бързо да облекчи главоболието. Препоръчва се при болни от чернодробни и жлъчни заболявания. Ако болестта не е силно напреднала, помага много. В някои лечебници се споменава, че помага и при хълцане.

Магически свойства

Миризмата на копър е пагубна за всички зли магии. С помощта на това растение е възможно да се неутрализират неблагоприятните магически ефекти и да се премахне негативната енергия от хората. Самият копър обаче няма големи магически свойства, така че е по-добре да го използвате като помощно средство с други, по-мощни билки.

За да отстраните бедите от дома си, трябва да скриете торбичка със сух копър някъде в уединен ъгъл на къщата. И ако сухата зеленина се посипе около прага, човек с недобросъвестни мисли или намерения няма да може да го прекрачи.

Поверието казва, че е полезно да окачите стрък копър близо до детското креватче. Това ще предпази детето от зли очи и ще му даде здрав, здравословен сън.

В езотериката копърът принадлежи към храните, чиято консумация увеличава парите и любовта в живота.

Копърът се смята за афродизиак, така че е незаменима подправка за романтична вечеря. А тези, които искат да срещнат любовта си, трябва да хвърлят шепа семена във водата на ваната, докато се къпят – казват, че интересът на противоположния пол ще започне да се засилва към вас.

Противопоказания:

С копъра не трябва да се злоупотребява по време на бременност. Разбира се, добавен в малки дози в салати и ястия ще бъде полезен, тъй като има много витамини, но като лекарство, копърът не може да се използва като отвара от бъдещи майки. Голямата доза може да повлияе неблагоприятно върху плода.

Не се препоръчва да се приемат големи количества отвари и пресни билки от хора с ниско кръвно налягане. Подправката отслабва кръвта и това може допълнително да влоши хипотонията.

По същите причини жените не трябва да я използват по време на менструация, тъй като може да увеличи кръвоизливите.

От астрологична гледна точка копърът освен на Меркурий, още е под управлението и на Юпитер - планетата на силата и късмета, дава способност на растението да лекува човек от много заболявания и да го предпазва от неблагоприятни влияния.

Растението има най-благоприятен ефект върху хора, родени под знаците на Рак, Стрелец, Риби и Дева.

Още за копъра може да прочетете ТУК.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети