Лечебните свойства на глога
Глогът се среща почти навсякъде. Често го наричат „сърдечната билка“. Старите книги разказват за известен ирландски лекар д-р Грийн, който макар че имал сериозни проблеми със сърцето, доживял до старини, благодарение на това, че използвал глог, за да се лекува. След смъртта му през 1894 г., неговата дъщеря разкрива, че тайното лекарство на д-р Грийн било именно тинктурата от зрели плодове на глог.
- Глогът се счита за лекарство за сърцето - разширява коронарните съдове, укрепва кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Поради това свойствата му често се използват в препарати за сърдечни заболявания. Полезните ефекти на глога се осигуряват от съдържащите се в него флавоноиди. Те снабдяват сърцето по-добре с кислород, правят го по-силно и по-малко претоварено. Глогът има антиатеросклеротичен ефект.
- Глогът има положителен ефект върху работата на мозъка, подобрява кръвообращението, помага при световъртеж, използва се и при проблеми с паметта.
- Понижава кръвното налягане, кръвната захар.
- Намалява лошия холестерол и липидите.
- Незаменим в борбата срещу заболявания на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб, както и за нормализиране на уринирането.
- Използва се като средство за по-добро храносмилане, при гастрит.
- Има терапевтично приложение при лечението на стоматит.
- Полезен е при пристъпи на ангина.
- Проявява антибактериални и противогъбични свойства.
- Глогът има и антиоксидантно действие, забавя процеса на стареене.
- Имат успокояващ ефект върху нервната система, поради което растението се използва при лечение на леки състояния на безсъние, епилепсия, нервност, хронична умора.
Глогът може да се употребява под различна форма – чай, отвара, таблети, тинктура, конфитюр. Необходимо е да се приема глог поне 1 месец, за да се прояви ефектът му. Екстрактът от глог може да се комбинира с много от лекарствата, използвани при сърдечно-съдови проблеми, но само след консултация със специалист!
Сладко от глог
Състав: 500 грама плодове от глог, 400 грама захар, 3 чаши вода
Приготвяне: Измийте добре плодовете и отстранете костилките. След това ги залейте с вода. Варете до омекване. Поставете в отделен съд и бъркайте докато стане гладка смес. Добавете захарта. Варете на котлона около 10 минути и оставете така приготвеното настрана за 16 часа. После отново оставете сместа да заври. Поставете сладкото, още топло в буркан и го затворете плътно.
Тинктура от глог
Състав: - 1 килограм плодове от глог, 1 литър спирт, 1 литър вода, 600 грама захар, карамфил на вкус, лимонова кора на вкус.
Приготвяне: Поставете плодовете в дълбок, стъклен съд с капачка, която се завинтва.
Налейте 250 мл. вода и 1 литър спирт. Затваряте съда и прибирате за 10 до14 дни. Леко се разклаща съдържанието на съда всеки ден. След това изцедете спирта от плодовете с помощта на сито. Махат се плодовете, оставя се само спирта. Сварете 750 мл. вода, като добавите лимонова кора и карамфил. Варете на тих огън 10 минути. След това смесете течността с предварително приготвения спирт. Оставяте тинктурата настрана за 3-4 дни. След това тя ще бъде готова за консумация.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/lechebnite-svoystva-na-gloga/