Лечебните свойства на глухарчето
Природата дава на човек огромно количество естествени средства за защита, които могат да имат благоприятен ефект върху тялото му. Глухарчетата не са изключение. Със сигурност много хора знаят, че те могат да бъдат добавени към витаминни салати. Където и да погледнете, сред буйната зелена трева можете да видите жълтите глави на глухарчета. Това цвете, познато на всеки човек, носи не само естетическа красота, но и ползи за здравето. Разбира се, не трябва да ги ядете сурови, но можете да приготвите вкусно и ароматно сладко.
Сладко от глухарче може да се сервира с чай, палачинки, добавени към разнообразни напитки и дори използвани като пълнеж за бисквитени торти.
Ползите от сладко от глухарче
Напълно натурален продукт, сладко от глухарче има не само невероятни аромат и вкус, но и много лечебни свойства, които могат да помогнат при лечението и профилактиката на някои заболявания. Това се дължи на най-богатия химичен състав на цветето, който включва такива хранителни вещества като цинк, селен, витамини А, С, К, РР и В група, йод, калий, манган, калций, мед, желязо, фосфор.
Възстановява черния дроб
Черният дроб, като един от основните детоксикиращи органи, е подложен на постоянен стрес поради консумацията на нездравословна храна, алкохол, употребата на наркотици и излагането на негативни фактори на околната среда. Впоследствие това води до унищожаване на неговите клетки. Смята се, че сладкото от глухарче е в състояние да възстанови увредените клетки и да възстанови всичките функции на органа. Разбира се, може да се използва само като помощно средство и да се консумира дълго време.
Подобрява паметта и повишава вниманието
Богатият витаминно-минерален състав на растението има най-благоприятен ефект върху функциите на мозъка, като помага за укрепване на паметта и повишаване на концентрацията.
Нормализира храносмилането
Глухарчето има способността да регулира киселинността на ензимите. Поради това се използва като лечение и профилактика на много заболявания на стомашно-чревния тракт. Ефективно се бори със киселини и чревна ферментация.
Укрепва имунната система
Ако сте приготвили сладко от глухарче през пролетта и го използвате през студения сезон, няма да имате проблеми с настинка и грип. В края на краищата това жълто цвете има мощен имуностимулиращ ефект. Това се дължи на високото му съдържание на хранителни вещества, включително витамин С.
Борба с вируси и бактерии
Глухарчето има способността да се бори с бактерии и вируси и затова е оправдано да се използва в сезона на настинки. Освен това растението ефективно дезинфекцира устната кухина, като е отлично профилактично средство срещу възпаление на устната лигавица.
Успокоява нервната система
Фактът, че всички болести са причинени от нерви, е добре известна истина за широката общественост. Следователно, в нашето толкова трудно време, изпълнено със стрес и тревоги, е толкова важно да имаме под ръка естествено природно средство, което да помогне да се справим с преживяванията. Изпийте чаша зелен чай със сладко от глухарче и няма да ви е грижа за някакъв морален стрес.
Ефективно срещу кашлица
Сладкото от глухарче е полезно като помощно средство при бронхопулмонални заболявания, придружено от трудно отделяне на храчки. То не само помага за разреждане на отделянето, но също така намалява честотата на пристъпите на кашлица.
Помага при отоци
Глухарчето способства за изхвърляне на излишната течност от тялото, затова е полезно да се използва като лечение и профилактика на отоци.
Събиране на глухарчета за сладко
Не берете растението в близост до пътища, железопътни линии или електропроводи. Също така се уверете, че не е в зони, токсични за околната среда.
Събирайте глухарчета в ясен, слънчев ден, когато цветята са в пълен разцвет. Затворените пъпки не са добри за сладко.
Обработвайте веднага след прибиране на реколтата, докато не са затворени цветовете.
Берете и обработвайте цветята на глухарче с фини гумени ръкавици: белият сок в растението оставя кафяви петна по кожата.
Рецепта за сладко/конфитюр
Съставки: 200 цветенца от глухарче, 1 литър вода, 750 грама захар, 1 лимон
Процес на приготвяне:
1.Отделете жълтите венчелистчета от глухарче от зелените чашелистчета. В сладкото се използват само венчелистчета, защото стъблото, листата и всички зелени части придават горчив вкус.
2. Поставете цветовете в тенджера. Измийте добре лимона, нарежете на тънки пръстени и смесете с цветовете на глухарче.
3. Изсипете 1 литър вода в тенджерата, оставете да заври и оставете сместа да къкри 10 минути на умерен огън, като разбърквате от време на време. След това свалете съда от котлона и го оставете на хладно място за 24 часа.
4. Прецедете през гевгир и изстискайте цветовете на глухарчето и резените лимон, и ги изхвърлете.
5. Добавете захар към отварата от глухарче. Оставете да заври, като бъркате непрекъснато и след това оставете да къкри на среден огън за 30-40 минути.
6. Стерилизирайте чисти буркани на пара или във фурна и ги напълнете с горещо сладко. Завийте капачките и ги оставете да изстинат. Съхранявайте готовия продукт на хладно място.
Статията е само с информативна цел. Използването на сладко от глухарче като лечебно средство за здраве е възможно само след консултация с вашия лекар. Не се самолекувайте!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/lechebnite-svoystva-na-gluharcheto/