Лечебните свойства на сините сливи
Ползите от сините сливи
Основното предимство на сливите е нежното почистване на стомаха и положителния ефект върху нормализирането на стомашно-чревния тракт.
Сливата има способността да „подхранва“ апетита и да засилва чревната подвижност.
Тя е полезна при атеросклероза, премахва холестерола и е добър диуретик, който почиства бъбреците.
Сливата е склад на минерали, витамини и други вещества, не по-малко важни за организма. Съдържа протеини, въглехидрати, полезни диетични фибри, киселини и кумаринови вещества, които пречат на образуването на тромби.
Сливите, подобно на сливовия сок, предпазват черния дроб от негативни влияния и спират развитието на различни заболявания.
Сливата укрепва костите, забавя процесите на костна загуба.
Сливата е богата и на желязо, което е много важно за тези, които страдат от нисък хемоглобин или анемия.
Полезни свойства на сушени сини сливи
Сушените плодове съдържат много повече хранителни вещества, витамини и минерали, отколкото пресните плодове. Но калоричното им съдържание, в същото време, е много по-високо от свежия плод.
Сушените сливи съдържат голямо количество витамини (Е, бета-каротин, PP, C и B витамини); микроелементи (желязо, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, кобалт, йод, цинк, флуор, манган, мед); други полезни вещества (захар, фибри, пектини, органични киселини, нишесте, въглехидрати, протеини). От органичните киселини в сушените сливи преобладава ябълчната киселина, но и лимонената, салициловата и оксаловата киселина. Поради полифенолите, съдържащи се в сушените сини сливи, този изсушен плод влияе върху еластичността на стените на кръвоносните съдове, което има благоприятен ефект върху работата на цялата сърдечно-съдова система.
Сините сливи имат тонизиращо свойство, възстановяват намалената производителност, подобряват общото състояние на тялото.
Също така, сушените сливи имат добри козметични свойства, така че са в състояние да подобрят външния вид и вида на кожата.
Сушените сливи повишават имунитета и общата устойчивост на организма благодарение на антиоксидантите, включени в състава им.
Наличието в сините сливи на голям брой витамини от вида В има благоприятен ефект върху човешката нервна система, като елиминира тревожността и увеличава устойчивостта на организма към стрес.
Сините сливи са много ценени заради способността им да нормализират високо кръвно налягане и затова на хипертонични пациенти често се предписва диета с помощта на сушени плодове.
Сливите се събират, измиват и изсушават в продължение на няколко дни на слънце, докато напълно изсъхнат. Отдавна се смята, че най-полезните сушени сливи са с костилка, така че не трябва да ги вадите преди изсушаване.
Вредите от сливите
Прекалената употреба на сливи може да повлияе негативно на здравето на диабетиците и всичко това поради захарите в техния състав.
Също така, не се препоръчва да се ядат сливи при ревматизъм, подагра, холелитиаза.
Сините сливи са противопоказани за тези, които имат камъни в бъбреците, тъй като те могат да провокират обостряне на заболяването.
Не се препоръчват на кърмачки, защото могат да предизвикат подуване на корема при новороденото или алергиите.
С голямо внимание трябва да се дават сливи на малки деца, тъй като плодовете могат да причинят стомашно-чревни разстройства и метеоризъм.
Материалът е само за информационни цели. Винаги се консултирайте със специализиран лекар!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/lechebnite-svoystva-na-sinite-slivi/
Коментари (0)
Добави коментар