Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Лечебните свойства на сините сливи

Хороскоп

Лечебните свойства на сините сливи

Снимка:

Ползите от сините сливи

Основното предимство на сливите е нежното почистване на стомаха и положителния ефект върху нормализирането на стомашно-чревния тракт.

Сливата има способността да „подхранва“ апетита и да засилва чревната подвижност.

Тя е полезна при атеросклероза, премахва холестерола и е добър диуретик, който почиства бъбреците.

Сливата е склад на минерали, витамини и други вещества, не по-малко важни за организма. Съдържа протеини, въглехидрати, полезни диетични фибри, киселини и кумаринови вещества, които пречат на образуването на тромби.

Сливите, подобно на сливовия сок, предпазват черния дроб от негативни влияния и спират развитието на различни заболявания.

Сливата укрепва костите, забавя процесите на костна загуба.

Сливата е богата и на желязо, което е много важно за тези, които страдат от нисък хемоглобин или анемия.

 

Полезни свойства на сушени сини сливи

Сушените плодове съдържат много повече хранителни вещества, витамини и минерали, отколкото пресните плодове. Но калоричното им съдържание, в същото време, е много по-високо от свежия плод.

Сушените сливи съдържат голямо количество витамини (Е, бета-каротин, PP, C и B витамини); микроелементи (желязо, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, кобалт, йод, цинк, флуор, манган, мед); други полезни вещества (захар, фибри, пектини, органични киселини, нишесте, въглехидрати, протеини). От органичните киселини в сушените сливи преобладава ябълчната киселина, но и лимонената, салициловата и оксаловата киселина. Поради полифенолите, съдържащи се в сушените сини сливи, този изсушен плод влияе върху еластичността на стените на кръвоносните съдове, което има благоприятен ефект върху работата на цялата сърдечно-съдова система.

Сините сливи имат тонизиращо свойство, възстановяват намалената производителност, подобряват общото състояние на тялото.

Също така, сушените сливи имат добри козметични свойства, така че са в състояние да подобрят външния вид и вида на кожата.

Сушените сливи повишават имунитета и общата устойчивост на организма благодарение на антиоксидантите, включени в състава им.

Наличието в сините сливи на голям брой витамини от вида В има благоприятен ефект върху човешката нервна система, като елиминира тревожността и увеличава устойчивостта на организма към стрес.

Сините сливи са много ценени заради способността им да нормализират високо кръвно налягане и затова на хипертонични пациенти често се предписва диета с помощта на сушени плодове.

Сливите се събират, измиват и изсушават в продължение на няколко дни на слънце, докато напълно изсъхнат. Отдавна се смята, че най-полезните сушени сливи са с костилка, така че не трябва да ги вадите преди изсушаване.

 

Вредите от сливите

Прекалената употреба на сливи може да повлияе негативно на здравето на диабетиците и всичко това поради захарите в техния състав.

Също така, не се препоръчва да се ядат сливи при ревматизъм, подагра, холелитиаза.

Сините сливи са противопоказани за тези, които имат камъни в бъбреците, тъй като те могат да провокират обостряне на заболяването.

Не се препоръчват на кърмачки, защото могат да предизвикат подуване на корема при новороденото или алергиите.

С голямо внимание трябва да се дават сливи на малки деца, тъй като плодовете могат да причинят стомашно-чревни разстройства и метеоризъм.

Материалът е само за информационни цели. Винаги се консултирайте със специализиран лекар!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема