Малина
Листата на малината имат полезни свойства и все още могат да се наберат. Сушат се на сянка. Могат да се съхраняват до две години. Листата съдържат флавони, витамин С, провитамин А, органични киселини, минерални соли и други.
Листата на малината притежават запичащо, противовъзпалително и бактерицидно действие. В българската народна медицина се използват при стомашни и чревни болки, киселини в стомаха, диария, кръвохрачене, силна и продължителна менструация, главоболие, за изпотяване при простуда, при ревматизъм, стомашни кръвоизливи.
Коренът на малината е също полезен. Отвара от корените на това растение се използва при бронхиална астма, бронхит, кашлица, ангина, треска, копривна треска, хемороидно кървене, екзема, диария и колит. Използва се за възпаление на пикочно-половата система, при сърдечно-съдови заболявания.
При външно приложение
Листата се препоръчват за гаргара при гърлобол и за жабурене при възпалени венци.
Цветът се кисне 20 дена в зехтин (1:10) и се използва за мазане при рани, изгаряния, ужилвания, ухапване от насекоми.
Корените се препоръчват за бани при хемороиди, кожни възпаления, за гаргара при възпалени гласни струни.
При вътрешно приложение
2 супени лъжици от листата се заливат с 500 мл вряла вода. Киснат 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.
От корените 1 супена лъжица ври 10 минути в 500 мл вода. Пие се по същия начин.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/malina/
Коментари (0)
Добави коментар