Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Мистичната Шамбала

Хороскоп

Мистичната Шамбала

Мистичната Шамбала - Tribune.bg

Слуховете за земен рай в сърцето на Азия достигат до Запада още от древна Гърция и Рим

Мистериозните и легендарни места винаги са били много привлекателни за обикновените смъртни. Има реални или въображаеми пространства, където митът обикновено преобладава над реалността.  Едно такова скрито и вълшебно място е царството Шамбала. Мит (или реалност), познат още от древни времена. 

Шамбала е отдалечено място в снежните планини на Хималаите, точно в сърцето на Тибет. Толкова е скрито, че е почти недостъпно за хората. Според някои учени до него може да се стигне само ако пътувате с ума. Има обаче и такива, които смятат, че това е истинско реално място. Смята се, че тези, които успяват да стигнат до там, остават завинаги в митичното царство.

Шамбала е място на мира - един вид рай на мир и спокойствие, обитаван от силно еволюирали същества, които живеят в перфектна хармония с природата и Вселената, притежаващи огромна мъдрост и чистота на сърцето. Това е царство, в което няма несправедливост, а любовта и добродетелта са част от ежедневието.  Обитателите му имат висши познания за духовния свят и освен това са безсмъртни. Страданието няма място в Шамбала и щастието там е постоянно. Технологията, която имат, е на светлинни години далеч от тази на най-напредналата страна на Земята. Жителите му са надарени с дарбата на ясновидството и могат да се придвижват от едно място на друго с невероятна скорост.

Според различни тибетски текстове, царството е оформено като осемте венчелистчета на лотоса. Има дворец в столицата, построен изцяло от скъпоценни камъни, корали и диаманти. Според разказите на д-р Лао-Джин Шамбала се намира в цъфтящата долина на северен Тибет и около 200 мъдреци от различни националности живеят в къщи от базалт и гранит.

Индуистките и будистките легенди разказват, че Бялото братство, съставено от същества с много светлина, ни пази и ни води от този скрит рай в хималайската планинска верига на Азия, мястото, което е наречено Шамбала. Смята се, че Буда е получил голямото будистко учение за Колелото на времето в Шамбала. В края на живота си китайският даоистки учител Лао Дзъ се завърнал в Шамбала.

Слуховете за земен рай в сърцето на Азия достигат до Запада още от древна Гърция и Рим. Така гръцкият писател Филострат описва пътуването, което предприема заедно с големия магьосник Аполоний от Тиана до трансхималайската дива природа на Тибет, която нарича Забранената земя на боговете. По-късно безстрашните християнски мисионери, пътуващи в Хималаите, добавят своята част от информацията.

През 17-и век двама йезуитски мисионери Стефан Касела и Йоан (Хуан) Кабрал отсядат в Шигаце - мястото, където се намира манастирът Панчен Лама - и те очевидно са първите европейци в съвременната история, които се завръщат с информация за тайнствената страна Шамбала и дори мястото на митичното царство е нанесено на картата на Азия, публикувана от католическите власти в Антверпен. Отец Кабрал пише през 1625 г.: „Според мен Шамбала не е Китай, а това, което е посочено на нашите карти като Велика Тартария“.

Сто години по-късно унгарският филолог Кьореси Чома, който прекарва четири години в тибетски манастир от 1827 до 1830 г., всъщност вече дава конкретни координати на Шамбала: от четиридесет и пет до петдесет градуса северна ширина отвъд река Сир Дария. Но тези знания не привличали все още много внимание на Запад и единствено Елена Блаватска, която основава Теософското общество през 1879 г., се стреми да покаже на западните окултни кръгове, че е необходимо да се вярва в съществуването на светилището в Централна Азия.

Великолепният експерт по Изтока Николай Константинович Рьорих, безусловно вярвал в съществуването на мистериозната страна Шамбала. Но дебатът - дали наистина съществува или е просто красива измислица - не стихва досега. Примерът на Троя, разкопан от Шлиман, предполага, че митовете също могат да имат истински основен мотив - една оазисна страна, изгубена сред планините.

Негово Светейшество Далай Лама отбелязва, че Шамбала не е обикновена страна: „Ако имате специална кармична връзка, можете да стигнете до Шамбала, но въпреки това Шамбала не е материално място, което може да се намери. Ние наричаме такива места чиста земя в човешкия свят. И докато не се натрупат заслуги и не се установи силна кармична връзка, невъзможно е да се стигне до там."

Легендарната страна е не само езотерична концепция, както се смятало дълги години, но и истинско географско място на земята. По времето на Хитлер са изпращани експедиции да го открият.

До 2004 г. Шамбала се считало само за езотерична концепция, но през септември на същата година руска експедиция, ръководена от московския професор Юрий Захаров открива, че Шамбала наистина съществува! Нещо повече, Юрий Захаров установява точното местоположение на столицата.

Първоначално Шамбала е съществувала в материалния свят, после съществуването й било застрашено от външният свят и тя преминава в друго паралелно измерение. Всички духовни учители живели някога на Земята, обитават това пространство. Съществуват енергийни прегради, всевъзможни препятствия, за да отклоняват и пречат на любопитните, които тръгват да търсят това място. Очевидно Шамбала е заобиколена от невидима стена, която не може да бъде преодоляна с обикновена сила, но винаги казват, че може да се влезе в този рай с помощта на душата.

Много теолози смятат, че Шамбала не е нищо повече от измерение, в което има велики духовни учители, които ръководят човечеството по правилния път - пътя на мира и съзиданието. Според тях разбирането за това какво е Шамбала е достъпно само за единици.

През девети век, след като започва разрастването на мюсюлманите в Централна Азия, Шамбала се превръща в страна, невидима за очите на онези хора, чиито сърца са изпълнени с гняв и омраза. Само онзи човек, чиито мисли са чисти и сърцето му е отворено за добри дела, може да намери пътя към Шамбала.

Един лама казва на Н. К. Рьорих, че хората от Шамбала понякога се появяват в нашия свят, раздавайки ценни награди и реликви. Тя не се намесва активно в делата на хората, освен ако това не засяга нещо от глобално значение за човечеството като цяло и специално за Шамбала. Но ако е необходимо, нейната научна общност сама ще реши с кого има смисъл да установява контакт. Периодично човешкото общество се посещава от Бодхисатви от Шамбала , които се занимават главно с факта, че обновяват на първо място, изгубеното духовно знание за човечеството. В едно или друго време, се появява по някой духовен учител там, където е подходящо за бъдещото разпространение на учението и хората са узрели за неговото възприемане.

Тибетците твърдят, че Шамбала им е предала системата на хронологията, основите на астрологията, медицината и са посветени в тънкостите на създаването на музика за душата.

Легендата разказва, че ще има 32 царе от две династии: династията Кулика и династията Калки. Първият царува през 6 век пр. н. е. по време на живота на Буда. Всеки цар трябва да управлява по 100 години. Първо в целия свят ще има опустошителна война, която навсякъде ще сее омраза. Поради подобна хаотична ситуация, царят на Шамбала ще изостави тайното си царство и ще поведе голяма армия за прекратяване на съществуващата война, и ще унищожи злото по целия свят. След това Земята ще преживее златен век. Не се знае точно кога ще се проведе тази ужасяваща световна война. Според някои учени по темата обаче, годината, в която легендарното фентъзи царство ще нахлуе във физическия ни свят, ще бъде 2424 година. В последното митично царство Шамбала ще стане видима за цялото човечество и всички тайни ще бъдат разкрити.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети