Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
 1. Начало
 2. Хороскоп
 3. Мудрите и тяхното мистично значение

Хороскоп

Мудрите и тяхното мистично значение

Снимка:

Езотеричните и духовни знания твърдят, че ръката на човека е един вид ключ към душата и тялото му. На повърхността на дланта са енергийните изходи от всички вътрешни органи. Смята се, че всички движения на пръстите т.н. мудри са методи на невербална комуникация с външния свят. Мудрите могат да се сравняват с езика на глухонемите, само че в него жестовете са насочени към комуникация между двама индивиди с речеви и слухови увреждания, а йога с пръсти е начин за контакт на тялото със собственото му съзнание и подсъзнание и чрез него - с върховните невидими сили, които контролират всичко на този свят.

Мудрите се смятат за тайния език на йогите, духовен жест и съвършен израз на целия живот на Вселената. Мудрите са позиции на пръстите, открити от древните будисти. Те могат да доведат до чудотворни промени и подобрения в организма, допринасят за лечение на различни болести и хармонично оформяне на личността. Мудрите са специални лечебни движения и комбинации от позиции на пръстите, които помагат за балансиране на енергийния потенциал, спасяване от физическо и емоционално претоварване, справяне с различни заболявания, нагласи, корекция на характера, цялостно хармонизиране и постигане на желаното. Съществуват мудри, които могат да разрушат и предпазват от злото.

Освен това мудрите имат своите магнитни ефекти, създават енергийни вихри, които се усещат във физическото тяло, защото когато съединим пръстите на ръцете си (според мудрата), ние усещаме различни енергийни качества, преминаващи през нашето същество. Мудрите пробуждат скрити сили и енергия, дори кундалини. И когато поставим ръцете си в определена позиция, ние се свързваме с несъзнаваното чрез тях.

Разказват, че веднъж в Индия крадец бягал от полицията и решил да се скрие в храм, имитирайки позицията и жестовете на свещеник. Той бил принуден да остане така неподвижен в продължение на часове и дори когато усетил, че опасността е отминала, той останал в позицията си. Тогава осъзнал, че състоянието на неговото съзнание се e променило. Вече не се чувствал като крадец и постигнал спокойствие и хармония. Историята разказва по-нататък, че този крадец се е превърнал във велик йогин.

Ясно е, че не само мудрите са направили тази трансформация, но когато се поставим в определени позиции, проникваме в психични нагласи, които благоприятстват връзката с желаните сили. Ако ръцете са поставени нагоре по време на ритуал, това означава, че сме отворени и възприемчиви. Ако съединим показалците и палците, ние интегрираме положителното с отрицателното, помагайки за нашата хармонизация. Когато съединим ръце пред гърдите, ние изразяваме единство в нашето същество и събуждаме сърдечната чакра. Ръцете, съединени пред гърдите, свързват нашите ин и ян (женски и мъжки) полярности много по-бързо.

Всеки пръст съответства на специална чакра и на един от петте космически елемента: палец (огън и чакра манипура), показалец (въздух и чакра анахата), среден (етер и чакра вишудха), безименен (земя и чакра муладхара) и кутре (вода и чакра свадхиштхана). Неизправността на чакрата може да се определи с пръстите. Например, ако има усещането за парене на десния палец, това е знак, че дясната страна на свадхиштхана чакра е засегната. Когато палецът докосне показалеца, се стимулират жизнените енергии, усещането за допир, нервната система и мозъка. Чрез редовно практикуване на този жест (мудра) можете да контролирате безсънието, подобряват се паметта и депресията. В италианските картини по време на Ренесанса една от най-обичаните пози на ръцете е допрени палец и показалец, което означавало, че егото – показалецът, се прекланя на Бога – палеца, с любов и единение.

В ритуалите използването на един и същ жест трябва да се прави до четиридесет и пет минути и също да има интервал от пет часа между изпълнението на две мудри (жестове). Започва се първо с правене по три минути и постепенно се увеличава времето. Някои мудри изискват една-две седмици редовно правене, за да подействат и да помогнат да почувствате дълбоката трансформация, която ще отстрани или реши проблема ви.

Манидхара мудра - за придобиване на духовно и материално богатство

Това е жест, чрез който все едно държите визуално в ръцете си скъпоценности. Манидхара мудра допринася за постигането на духовно и материално богатство. Работейки с фината енергия на парите, тя създава мистични вихрови течения, които привличат фактори за обогатяване и даряват изобилие, щастие и радост в живота. Много хора, практикуващи Manidhara Mudra, получават неочаквано финансово подобрение - голяма печалба в лотарията, предложение за добре платена работа, неочаквано получаване на голямо наследство. Тази мудра се препоръчва да се извършва преди сключване на търговски сделки, пускане на акции и ценни книжа на пазара, както и преди всякакви мероприятия, свързани с получаване на материална печалба.

Манидхара мудра привлича и духовно богатство, което е наистина неизчерпаемо и ако човек започне да го споделя с другите, доходите му непрекъснато ще се увеличават.     

Манидхара мудра             Манидхара мудра
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема