Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Музикотерапия

Хороскоп

Музикотерапия

Музикотерапия - Tribune.bg
Снимка:

Благотворното влияние на музиката върху емоционалното състояние е открито в древна Гърция. Слушането на приятни мелодии подобрява настроението, развива интелигентността, помага за облекчаване на емоционалното напрежение. Музиката в психологията е популярен инструмент, използван при диагностиката, терапията и психокорекцията.

Музикалната терапия включва целенасочено използване на музика за хармонизиране на психо-емоционалното състояние. Редовното слушане на музика предотвратява появата на заболявания, причинени от стрес. „Музикална терапия“ буквално означава „лечение с музика“.

Древногръцкият философ Питагор е първият, който изследва влиянието на музиката върху хората. Той установява, че слушането на ритмични мелодии помага за контролиране на емоциите, лекува нервните заболявания, спомага за хармонично развитие на личността. Учените от 12 и 13 век също имат повишен интерес към музиката. Лекарите използвали мелодии за облекчаване на болки от мигрена, безсъние и храносмилателни заболявания.

През 19-ти век музикалната терапия се използва за лечение на заболявания в областта на психиатрията. В Европа музикалната терапия се разпространява след Първата световна война. В Германия с нея са лекувани стомашни язви, в Швейцария - туберкулоза. Австрийските лекари акушери използвали музикотерапията за улесняване на раждането и намаляване на болките. По-късно музиката била използвана като анестезия в хирургията и стоматологията.

Не е нужно да слушате музика с пълна сила на звука. Силният звук увеличава натиска върху тъпанчето и вместо да отпуска, предизвиква напрежение. Музикотерапията трябва да се провежда след хранене. На гладно човек трудно може да се отпусне.

В психологията музикалната терапия се използва главно за намаляване на ефектите от стреса. За да нормализират психическото състояние, психолозите препоръчват ежедневно слушане на любими мелодии за 10-15 минути. Слушайки поредната промяна на звуците, човек неволно се фокусира върху мелодията, отдалечава се от външния свят. Тя помага на психиката му да се подложи един вид на рестартиране, за да се отърве от влиянието на натрупания стрес.

Психиатрите отбелязват, че слушането на произведения на Моцарт и Бах намалява припадъците от епилепсия, агресивността и тревожността.

Лечение за сърдечно-съдови заболявания

Мелодиите с определен ритъм забавят сърдечния ритъм. Достатъчно е да слушате релаксиращи мелодии всеки ден в продължение на 10 минути, за да нормализирате сърдечната честота. Ария на Верди е идеална за това.

 Музиката въздейства върху мисленето и паметта. Музикалната терапия е удобен начин за тренировка на паметта, освен това освежава спомените, предизвиквайки някои асоциации в подсъзнанието. Това стимулира работата на мисленето и активира запасите на мозъка.

Лечение на безсъние

Приятни релаксиращи мелодии помагат при решаването на проблеми със съня. Редовното слушане на музика преди лягане ви помага да заспите по-бързо и да нормализирате режима. Също така приятни мелодии помагат да се отървете от кошмарите.

Използването на музика при лечението на различни заболявания не е основният метод. Но това помага значително да се подобри настроението на пациента, стимулиране на имунитета и увеличаване на устойчивостта на стрес. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати