Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне

Хороскоп

На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне

Снимка:

Под наименованието Трифонци се честват първите три дни от февруари: Трифоновден (1 февруари), Сретение Господне или Богородично (2 февруари), посветено на Света Богородица, която отива в църква четиридесет дни след раждането на Младенеца, и Свети Симеон Богоприемец (3 февруари).

На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време и Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла жертва две гургулици, както Законът изисква. Това евангелско събитие се нарича Сретение в чест на срещата на праведния Симеон с Иисус. На него му било предсказано, че няма да умре преди да види Спасителя. В чест на този празник днес всеки младенец се носи на четиридесетия ден от рождението си в храма и се представя на Господа. В църквата се изпълняват два обреда - единият над майката за очистване от грях, другият над детето, за посвещаване на Бога.

Съществува предание, че през тези дни вълците бесуват, затова се отбелязват и като Вълчи празници. Вълкът е бил животно – тотем на прабългарския род Дуло, от който е и хан Аспарух. Господ проклел вълка да не може да си върти главата, когато изял най-хубавото агне.                                                    

Ако днес времето е ясно и хубаво, такова ще се задържи и през следващите 40 дни, житото ще е с добро качество, плод ще има от средните посеви, а бубите ще дадат добра коприна. Ако вали сняг днес или утре, царевицата трябва да се засее по-късно. Ако и през трите дни времето се задържи хубаво или вали сняг, цялата година ще е богата. Ако днес е слънчево, ще има ранна пролет. Ако има виелица, до късно ще има застудяване.

Има поверие, че днес не трябва да се дават пари, защото цяла година все ще давате, а ако вземате пари - цяла година ще получавате.                                                                                              


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още