Народни рецепти при язва
Когато е възпалена стомашната лигавица, това е гастрит, а когато е нарушена целостта ѝ, вече се говори за язва. Ето няколко рецепти от народната медицина, които могат да помогнат за облекчаване на болките.
15 сухи смокини се заливат със зехтин. Киснат 3-4 денонощия.
Взема се по една смокиня 3-4 пъти дневно преди хранене.
50 капки от 30 % разтвор на пчелен клей се поставят в чаша с прясно мляко.
Пие се половин час преди хранене три пъти дневно в продължение на един месец.
20 г гол сладник, 20 г цвят от лайка, 5 г листа от маточина и 5 г мента се смесват. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл гореща вода и се запарва 5 минути.
Пие се по 1 чаша прясно приготвена отвара след хранене.
Смесват се 100 г прополис, 20 г ленено семе, 50 г овесени ядки и един ситно нарязан лист от репей. Прибавят се 250 г гроздова ракия и 250 мл вода. Слага се на котлона да кипне, престоява така 3 денонощия и се прецежда.
Пие се по една супена лъжица преди хранене. Рецептата е много подходяща след криза на язвата.
В 500 мл прясно мляко се слага ¼ супена лъжица свинска мас, 1 прясно яйце и 1 супена лъжица мед. Сместа се разбърква добре.
Изпива се наведнъж на гладно.
200 г цвят от глухарче с част от дръжките се вари заедно с 2 настъргани лимона в 1 л вода до кипване. Течността престоява 24 часа на стайна температура и се прецежда през тензух. След това се вари с 1 кг захар, докато се получи желе. Докато е топло се изсипва в бурканчета. Като изстине се съхранява в хладилник.
Взема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди хранене. Лечението може да се повтори.
В 1 л гроздова ракия се накисват 4 супени лъжици цветове от жълт кантарион. Държи се на слънце и след седмица се прецежда.
От настойката се пие 3 пъти дневно по 1 ракиена чашка преди хранене.
Добре е сутрин на гладно да се изпива по 1 супена лъжица зехтин и след това да се изяжда филийка хляб. Това се прави в продължение на 2 седмици. След 20 дена почивка лечението се повтаря.
Запечатват се в буркан 250 г маслини и 250 г чист зехтин. Държат се 20 дена на слънце или на топло до печката. Маслините се изваждат, а зехтинът се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 20 минути преди хранене.
При язва на дванадесетопръстника
Сварява се в 300 г вода 1 супена лъжица смрадлика за 15 минути. В 300 г мед се добавят 300 г зехтин, отварата от смрадлика и сок от три лимона. Сместа се обърква добре и се държи на хладно и тъмно място.
Взема се по 2 супени лъжици 2 пъти дневно преди хранене.
При язвен колит
100 г плод от шипка се залива с 1 л слънчогледово масло. Стои 14 дни на тъмно и топло, като периодично се разклаща.
Преди употреба се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно половин час преди хранене.
Вземат се по 50 г нарязани жълт кантарион, жълт равнец, подъбиче и джоджен и се смесват със 100 г синя тинтява. От сместа се вземат 3 супени лъжици и се варят 15 минути в 1 л вода.
Прецежда се и се пие 3 пъти дневно преди хранене по 1 винена чаша.
При обострен гастрит или язва се препоръчва сок от пресни картофи, който има алкализиращ и противоспастичен ефект. Може да се смеси със сок от червено цвекло (но не повече от 30 мл) и моркови.
Добре е след хранене, ако чувствате тежест, подуване на корема да сдъвквате парче джинджифил колкото грахово зърно.
Много добре действа при спазми хомеопатичното средство Nux vomica 5 или 9 СН. Приемат се по 5 гранулки през 10-15 минути.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/narodni-retsepti-pri-yazva/