Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Нарцис (Actaea)- лечебни и магически свойства

Хороскоп

Нарцис (Actaea)- лечебни и магически свойства

Нарцис (Actaea)- лечебни и магически свойства - Tribune.bg
Снимка:

Неговото име е станало нарицателно и всеки самовлюбен човек е наричан „нарцис”, а корените за това произлизат от древногръцки мит

Предвестник на новото лято, нарцисът прекрасно оживява пейзажа, тъй като цъфти през ранната пролет. Нарцисите биват около 40 вида. Някои източници твърдят, че това цвете се е появило още през мезозойската ера. След розата това е най-възпяваното цвете.

Самото име нарцис не е езикова случайност. Етимологията на думата ни отвежда към гръцката дума narce, което ще рече "наркоза". Цветето, наречено нарцис, било известно със способността си да приспива дори божествата. Докато беряла цветя в полето, Персефона била замаяна от неговия аромат и благодарение на тази хитрост Хадес я отвлякъл в недрата на земята.

При древните гърци това било цветето на умрелите и загиналите, а в древен Рим жълтият нарцис бил незаменим атрибут за посрещане на победители и герои. От неговите цветове римляните сплитали венци, с които се украсявали по време на пиршества и тържествени събития. С изображения на нарциси били украсени стените на град Помпей. Дори персийският цар Кир го е смятал за „създание на красотата”. Жриците на Прозерпина изпълнявали ритуалите си с нарцисови венци на главата.

Неговото име е станало нарицателно и всеки самовлюбен човек е наричан „нарцис”, а корените за това произлизат от древногръцки мит. Красавецът Нарцис, минавайки край реката се навел да утоли своята жажда. Като видял образа си във водата и се влюбил в своето собствено отражение, и залинял и умрял от любов към себе си, но боговете се смилили над него и го превърнали в цвете, чиято наклонена главица като че ли търси речна шир, за да се огледа и полюбува на себе си.

Цветето е възпявано от поетите от различни страни и във всички времена. Това отразява и неговото име ”нарцис поетикус”. На него са се възхищавали великите Шекспир, Едгар По и Шели. Нарцисът бил любимо цвете на Тургенев. Той имал дневник, в който записвал всичко, което му харесвало. Там в отговор на въпроса, кое цвете най-много му харесва, той отговорил:”Нарцис”. Мюсюлманите винаги са почитали особено нарциса, защото според легендата самият Мохамед е казвал, че хлябът е храна за тялото, а това красиво цвете е храна за душата. 

От европейските страни Англия била първата страна, където попаднал източният нарцис. Бил пренесен там през 1750 година и станал обект на нова мода, която скоро се разпространила и в Западна Европа. В Швейцария, в областта Монрьой ежегодно устройвали празник на нарцисите в началото на месец май, който продължавал цели два дена.

Лечебни свойства

Нарцисът е известен не само със своята красота и аромат, но и с много лечебни свойства. Листата и луковиците на това растение съдържат вещества (алкалоид ликорин), които имат терапевтичен ефект при бронхит и пневмония, допринасящи за кашлица. Лосионите от нарциси помагат за заздравяване на пукнатини в стъпалата и намаляват дискомфорта при разширени вени. В миналото считали нарциса за талисман против дизентерия, затова давали на децата да носят в себе си негова луковица.

Растителното масло се използва при лечение на различни възпалителни кожни заболявания, ставни заболявания, радикулит, както и в борбата с плешивостта. Също така успокоява добре човешката нервна система, намалява тревожността, намалява чувството на страх, повишава настроението и подобрява самочувствието.

В древни времена нарцисът е бил незаменим при лечението на рани, така че дори Авицена пише, че коренът на растението с добавка на мед помага за извличането на стрели и шипове от ранените. И днес се използва в народната медицина за лечение на различни наранявания по кожата. Нарцисът се изсушава и раните залепват добре (дори при скъсване на сухожилието помага).

Нарцисът притежава разтварящи качества и отпуща флебита в мозъка. Помага при главоболие, което възниква на нервна почва, изтегля влагата от тялото, изкарва трънчета от тялото. Отваря язвите и ги почиства. Помага при хемороиди, болки в коленете и заболяване на седалищните нерви.

Ако се изпият 2 г с медена вода, ще предизвика изпотяване. Ако се изпият 4 г с медена вода, ще предизвика повръщане и ще се убият глистите в стомаха.

За жените - Обливане на гърдите с настойка от листа на нарцис помага срещу мастит и тумори. Маслото от нарцис помага при уплътняване на матката и възбужда полово желание. Луковицата или масло от нарцис премахва луничките по лицето и прави кожата блестяща, почиства кожата от лишеи.

За мъжете – Още от древни времена се използвали лечебните свойства на нарциса в народната медицина. Ако със смес от луковица и оцет се маже олисяване, това ще помогне. Отвара от корените на нарцис служи за лечение на аденоми и възпалителни процеси на простата, а също и при мъжко безплодие.

С нарцис лекували безплодието при мъжете. В древна Гърция пък приготвяли ароматично целебно масло, което отчасти се използвало за събуждане на полово влечение.

Старинна рецепта – Ако 3 луковици се накиснат за един ден и една нощ в мляко, после с тази смес се намаже половия член (без главичката), това ще го укрепи при страдащите от полово безсилие и ще донесе голяма полза.

Магически свойства

Още в древни времена се е смятало, че нарцисът помага на момичетата да намерят любовта и щастието си, затова използвали цветето в любовната магия. Така например, има поверие, че ако едно момиче иска да види избраника си насън, тогава трябва да постави две луковици нарциси до главата на леглото си, като предварително ги е вързала с бяла нишка. 

За добър и спокоен сън много майки изсушавали листенца от нарцис и ги слагали под възглавницата на бебето си.

Цветето примирявало и враждуващи помежду си хора. Достатъчно било да се сложи цветен прашец в напитката или храната.

На базата на нарциса са направени парфюми, които повишават сексуалността, а за да се увеличи плодовитостта в семейството, се слагали букети от тези цветя в спалнята. Освен това се смята, че нарцисът допринася за възстановяването на аурата на човек, а амулет от цветето ще донесе не само късмет, но и ще направи всички щастливи и обичани. Този, който носи на гърдите си като талисман корен от нарцис, винаги ще бъде любим за този, когото обича самият той.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети