Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Нарушение на съня. Причини за безсънието

Хороскоп

Нарушение на съня. Причини за безсънието

Нарушение на съня. Причини за безсънието - Tribune.bg
Снимка:

Всеки знае за жизненоважното значение на съня, физическата почивка и отпускането на нервната система. Сънят е необходим за здравето на човек. Освен че много от органите и системите си почиват, тялото се презарежда за следващия ден. Ако човек не спи добре, тогава той става невнимателен, раздразнителен и по-зле усвоява информацията. Често се чувства слаб и дори болен. Така че нарушаването на съня е много сериозен проблем и всеки трябва да внимава за качеството на съня си. Редовното лишаване от сън може сериозно да наруши функционирането на цялото тяло.

Има доста причини, които водят до нарушения на съня: трудно заспиване, често събуждане, плитък сън, ранно събуждане и т.н.

Стрес

Големите и малки ежедневни проблеми, натрупани и нерешени проблеми, най-често не ни дават възможност да забравим за тях дори и през нощта. Като отговорни хора, ние продължаваме да мислим за тях и се опитваме да намерим решение. И тези мисли, разбира се, не ни позволяват да се отпуснем и да спим спокойно.

Ярки емоции (положителни и отрицателни) преди лягане

Ярките емоции, предизвикани от гледане на някои филми и предавания, изясняване на отношения късно вечерта или просто твърде бурни разговори няма да ви позволят да заспите бързо и спокойно.

Физическа умора

По-голямата част от хората се изтощават през деня и мечтаят да си легнат в леглото възможно най-скоро. Но сънят все не идва ... Въпросът е, че умората, особено на градския човек, е доста стресираща. Той се уморява от шума, тълпите от хора, коли, информация, печелене на пари.

Напитки, съдържащи кофеин, алкохол

Злоупотребата с напитки, съдържащи кофеин, както и многобройни напитки с алкохол и психостимуланти, няма да ви донесат пълноценна почивка през нощта.

Стоене до късно

Някои обичат да седят до късно вечерта, когато никой не им пречи да се занимават с това, което е нужно или харесват, когато децата и другите членове на семейството са си легнали вече и никой не ги разсейва. Така човек привиква към неправилен режим на сън, променя биологичния си часовник и прави нощния сън недостатъчен по време.

Пристрастяване към хапчета за сън или рязкото им спиране

За да заспи по-бързо, човек често прибягва до някакъв вид лекарства: успокоителни или сънотворни. Разбира се, измъчвани от безсъние, понякога просто трябва да се наспите достатъчно. Но не е задължително да става системно. Сънят чрез сънотворни не е здравословен. Освен това е много лесно да свикнете с хапчетата.              

Редица заболявания

Болести, които са придружени с болка, кашлица, неврологични прояви (потрепвания, мускулни спазми), сърдечно-съдови заболявания, хъркане и др., предизвикват периодичен сън, често събуждане, което води до нарушаване на нормалната почивка.

Има няколко вида нарушения на съня:

Инсомнията е безсъние, което се причинява предимно от психологически проблеми и се характеризира със затруднено заспиване или кратко време за сън.

Парасомнията е разстройство, свързано с нощни страхове, лунатизъм, тежки сънища.

Хиперсомния - повишена сънливост. Появява се във връзка с някои хронични заболявания, както и в резултат на прием на редица лекарства и алкохол.

Нарушения на съня поради промяна в местоживеенето или работния график.

Хъркането е състояние, което също силно пречи на правилната почивка както на самия човек, така и на околните. Обикновено пълните хора, злоупотребяващите с алкохол и възрастните хора страдат от хъркане.

Сънната апнея е внезапното спиране на дишането по време на сън. Обикновено човек не забелязва подобно разстройство, но апнеята е опасен рисков фактор за сърдечен арест по време на сън.

Мелатонинът е хормон на съня

За здрав сън и пълноценна почивка през нощта е важно тялото ни да произвежда мелатонин. Мелатонинът се произвежда в епифизната жлеза на мозъка и негов предшественик е друг добре познат хормон - серотонин. Серотонинът е отговорен за нашето настроение, нашата дейност. И ако не е достатъчно, тогава най-вероятно сънят е нарушен. Епифизната жлеза започва да произвежда мелатонин около 21:00 часа и нивото му в организма се повишава в течение на 12 часа. Около 9 часа сутринта нивата на мелатонин спадат рязко. Ето защо експертите съветват да си лягате не по-късно от 23 часа и за предпочитане в 22 часа. Някои хора спят на някаква светлина, което се дължи на страха да останат на тъмно. Но този навик води до намаляване на нивата на мелатонин и нарушение на съня.

Какво да правим в случай на нарушение на съня?

Разбира се, някои нарушения на съня изискват медицинска помощ. Но на първо място, опитайте се самостоятелно да регулирате режима си и да се откажете от някои навици. Опитайте се да се приучите да си лягате и да се събуждате по едно и също време (плюс-минус до половин час).

Спазвайте режим на хранене: не яжте през нощта. Може да ви отнеме известно време, за да се приучите към това, но сънят с лек корем е много по-здравословен от съня на пълен.

Ако спите лошо, опитайте се да не спите през деня, дори ако можете.

Кратка вечерна разходка ще ви помогне да се отпуснете, да избягате от негативните мисли и просто да подишате малко въздух.

Не пийте кофеинови напитки през нощта.

Не се занимавайте с активни действия вечерта.

Не пропускайте да проветрявате спалнята си преди лягане или още по-добре да спите с отворен прозорец, когато е възможно. Въздухът трябва да е хладен, леглото да е удобно за вас.

Преди лягане е добре да почетете малко, ако усетите, че очите ви започват да се затварят, тогава оставете книгата настрана, колкото и интересна да е тя.

Преди лягане можете да пиете топло мляко или вода с мед.

Вземете капки валериан, ако изпитвате напрежение.

Ако вашите собствени усилия не ви помагат да си починете нормално през нощта, посетете вашия лекар. Лекарствата за лечение на нарушения на съня се предписват с голямо внимание, защото най-често не става въпрос за някакъв вид здравословно разстройство, а за елементарно неспазване на режима и нежеланието на човека да промени нещо в него.                                                                             


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети